Пътищата в страната са проходими при зимни условия, което налага шофиране с повишено внимание, съобразена скорост и с подходящи за сезона гуми, информира БНР

Млада жена е намерена мъртва в землището на бургаското село Росен, пише "24 часа". Близо 30 души пожарникари и доброволци се включиха в издирването на изчезналата жена, която е на 38 години. По първоначални данни тя е била отнесена от приливна вълна. 

Издирваният от вчера мъж е намерен, допълва Нова тв. Състоянието на 60-годишния човек е добро. 

На места има паднали клони и шофьорите да карат внимателно, предупреждават от МВР

С тежкотоварна техника продължава акцията по изтегляне на закъсалите вчера автомобили в прохода Троян-Кърнаре. Заради снежните преспи и падналите клони десетина коли и пътуващите в тях над 20 души останаха блокирани часове наред. 

Късно снощи хората бяха евакуирани и нощуваха в мотел в района на Карлово, а днес предстои да бъдат изтеглени и автомобилите им. 

Екипи на пожарната и областното пътно управление работят и по разчистването на пътя към местността Копривките в Родопите, където в почивна база има 20 души, както и по направлението Гълъбово-Бяла черква.

В Ловешка област все още има населени места без ток, заради прекъснати електропроводи от обилния и мокър сняг, който вали и в момента.

Къде продължава бедственото положение

Продължава наблюдението на водоемите в Бургаска област, където в сила е обявеното бедствено положение.

Успокоява се и обстановката в Хасково след вчерашното наводнение, когато река Хасковска излезе от коритото си и заля крайречните квартали и зеленчуковия пазар. 53-ма са евакуираните, около 100 сгради са пострадали. 

Подадени са 55 сигнала за отводняване, а 16 деца от дома за сираци ще останат днес в ученическите общежития. В понеделник близо 700 ученици от училище "Св. Климент Охридски" няма да учат заради наводнени помещения. 

Цяло денонощие в града няма вода. От ВиК съобщават, че са потопени основните помпени станции. Без електричество заради наводнен трафопост са около 50 домакинства. Продължава отводняването и в най-засегнатите села от областта. 

Виж още: Бургас, Харманли, Габрово, Севлиево и община Баните в бедствено положение

Жълт код за опасност от обилни валежи

В 13 области за днес е обявен предупредителен жълт код за опасност от обилни валежи от сняг, дъжд и силен вятър.

Невредим е открит Григор Григоров от рибарското селище "Ченгене скеле", който бе обявен за издирване, съобщи за "Хоризонт" Георги Гатев от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", който даде обобщена информация за обстановката в страната:

Основно усилията бяха насочени към подпомагане на хората, които са останали по пътищата. В областите Хасково и Бургас, където има обилни дъждове са отводнявани къщи и са евакуирани хора. 

Към момента обстановката върви към подобряване, като усилията са насочени в прочистване на пътищата от паднали дървета. Основно районите, в които се работи, са София, Велико Търново, Габрово, Ловеч. 

В районите Бургас, Хасково и Пловдив усилията са насочени към отводняване на залети къщи и инфраструктура следствие на придошли води.

Виж още: Първият сняг пак ни изненада