Дясната ръка на прочутия детектив вече е жена - поне в една от нароилите се екранизации с героите на Артър Конан Дойл

Като д-р Джоан Уотсън актрисата от "Ангелите на Чарли" Люси Лиу ще партнира на Джони Лий Милър в новия сериал на Си Би Ес "Елементарно" (Elementary).

Нестандартният кастинг за ролята обаче няма да доведе до любовна история между детектива и неговата помощничка, защото създателите на сериала искат да останат близо до оригинала - с тази разлика, че техните персонажи

не живеят в Лондон, а в съвременен Манхатън

и съдействат в разследванията на нюйоркската полиция.

Героинята на Люси Лиу всъщност е наета от бащата на Холмс, за да пази сина му от повторно пристрастяване, след като е излязъл от клиника за лечение на зависимости.

Джони Лий Милър ("Илай Стоун") ще се конкурира с най-успешния телевизионен Холмс напоследък - Бенедикт Къмбърбач от осъвременения "Шерлок" на Би Би Си.

Миналата година двамата актьори играха заедно в хитовата театрална постановка на Дани Бойл "Франкенщайн", където си разменяха ролите на Виктор и създанието му.

През последните години друг британски режисьор - Гай Ричи, също пренесе на екрана героите на Конан Дойл, и то в два касови игрални филма, където Холмс и Уотсън бяха съответно Робърт Дауни-джуниър и Джуд Лоу.

Робърт Дауни-джуниър и Джуд Лоу на сцената на наградите "Оскар 2011"

В ролята на Шерлок Холмс са влизали и десетки други актьори, между които сър Майкъл Кейн, Рупърт Еверет, Кристофър Лий, Кристофър Плъмър, Питър Кушинг, Питър О'Тул и руснакът Василий Ливанов.

Своеобразна версия на прочутия детектив беше и популярният диагностик д-р Хаус, игран в продължение на осем сезона от британския актьор Хю Лори.

Най-новият д-р Уотсън, ветеран от войните в Ирак и Афганистан, пък е в британския "Шерлок" и се изпълнява от Мартин Фрийман.

Актьорът от "Пътеводител на галактическия стопаджия" се превъплъщава и в главния герой от предстоящата в края на годината екранизация в две части на "Билбо Бегинс: Дотам и обратно" на реж. Питър Джаксън.