Ако детето няма всички нужни ваксини, родителите няма да взимат детски

Сред предвижданите промени в Закона за семейните помощи за деца, представени от социалния министър и вицепремиер Ивайло Калфин са да не се допуска семейно подпомагане за родители, които изоставят децата си, да се гарантира равнопоставеност между децата, засилване на възможността, когато би могло семейните помощи за деца да се изплащат в натура, предаде Нова телевизия.

Това са част от предвижданите промени в Закона за семейни помощи за деца, които трябва да влязат в сила от догодина.

Няма ваксина - няма детски надбавки

Любопитен момент от Закона още е, че родителите на деца, които нямат всички задължителни имунизации и не ходят на редовните профилактични прегледи ще бъдат лишавани от социални помощи за деца.

Здравният критерий за отпускане на помощи ще важи както за месечните помощи на бебетата, така и за тези до завършване на средно образование.

"Промените в закона, които ще предложим на парламента не са малко. Променят се доста неща, включително и философията за семейното подпомагане за деца. Целта на тези промени е да се подобри сега действащата система", уточни вицепремиерът.

Спират детските на бабите

От думите на Ивайло Калфин стана ясно още, че ще бъдат спрени детските на майките, чиито деца също взимат детски. Родители, които изоставят децата си, няма да имат право на детски, а ако са взели, ще трябва да ги върнат.

Целта е да се стимулира отговорното родителство. Калфин подчерта, че проблемът с непълнолетното родителство стои, а в промените е предвиден инструмент за намаляване на това явление. Освен това се засилва задължението за образованието и повишаване на ефективността на изразходваните средства.

Родителите ще получават детски в зависимост от това колко деца има едно семейство, а не както е сега – на дете. Така получената сума ще е обща, но Калфин не пожела да конкретизира точни числа. Единствено поясни, че няма да се отмята от думата си за едно дете да се получават 35 лева, за две - 85 лева и за три - 130 лева.

Увеличава се броят на семействата, които ще взимат детски

Идеята на Социалното министерство е да се увеличи броят на семействата, които ще взимат детски, а сумата да се обвърже с минималната работна заплата. От 350 лв. на човек, сумата трябва да се увеличи на 420 лв., колкото ще е заплатата от 2016 г. Според Калфин е разумно семейства с по-ниски доходи да взимат по-големи помощи, а семейства с три деца ще бъдат стимулирани повече, отколкото останалите.