Стефан Данаилов откри първото заседание на 43-то Народно събрание

Депутатите от 43-то Народно събрание се заклеха да работят в интересите на народа. Заседанието беше открито от най-възрастният сред народните представители, избраният от листата на "БСП - Лява България" Стефан Данаилов.

В речта си по откриването той изрази надежда този път да е по-добър орисник в съвместната работа на парламента.

"Длъжни сме спешно да предложим най-важните стъпки за промяната"

"Много и различни са посоките на посланията, с които убеждавахме своите избиратели. Надявам се, че мъдростта на народа ни ще ни помогне да мобилизираме мислите си. Занемарили сме много от принципите на така наречената демокрация. Длъжни сме спешно да предложим най-важните стъпки за промяната, която обещавахме. Ако в сърцата ни е останала дори капчица кръв,трябва да обединим разум и сили, защото нищо не е по-важно от добруването на нацията ни, заяви Стефан Данаилов в емоционалната си реч по откриването.

На учредителното събрание по протокол присъства и Негово светейшество Патриарх Неофит. Служебното правителство начело с премиера проф. Георги Близнашки също присъства на откриването на новия парламент, който се очаква да излъчи редовен кабинет.

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. По време на "Одата на радостта" депутатите от парламентарната група на "Атака" останаха седнали по местата си в знак на неуважение към Европейския съюз.

Виж още: Какво интересно може да се каже за новите 240 депутата

Президентът призова за отговорно поведение

Президентът Росен Плевнелиев също се изказа на откриването на 43-то Народно събрание. Той призова депутатите да работят в полза на хората, в стриктното спазване на принципите на правовата държава и разделението на властите.

За да възстановим доверието в институциите, партиите и парламентаризма е необходимо публично и отговорно да изпълним това, което сме обещали. Народът си каза тежката дума, като гласува, сега политиците са на ход, отбеляза държавният глава.

Той посочи, че българите искат да живеят достойно, а за да се постигне качество на живот, са необходими реформи, ефективни политики, институции с лице към хората.