Британското издание "Ню Мюзикъл Експрес" (NME) подреди топ 10 на парчетата, които възпяват градове по цял свят - затова не ни учудва, че номер 1 е...

Преди време ви предложихме подборка на песни, чиито видеоклипове ни отвеждат в световни столици и мегаполиси. Време е за нова порция - като този път градовете са още в заглавието.

Неотдавна "Ню Мюзикъл Експрес" (NME) подреди топ 10 на парчетата, които възпяват градове по цял свят (всъщност предимно в Англия и САЩ, но и Истанбул).

Не ни учуди, че номер 1 е... Лондон - столицата на Великобритания тази година е във фокуса на вниманието заради летните олимпийски игри, но докато чакаме да се появи достоен химн за домакинството, класацията оглави London Calling на пънкарите "Клаш"

Неин съавтор е покойният вече фронтмен на групата Джо Стръмър, а през 2012-а се навършват 60 години от рождението му и едно десетилетие от преждевременната му смърт.


Парчето е от 1979 г., когато излиза и едноименният им трети албум, а заглавието заимства фразата "Говори Лондон", с която започвали радиопредаванията на Световната служба на Би Би Си в годините на Втората световна война.

На второ място е Empire State of Mind на Джей-Зи, която излезе през 2009 г. и въпреки че не съдържа "Ню Йорк" в заглавието, се превърна в една от емблематичните песни за Голямата ябълка.

Любопитното е, че рапърът първоначално обмислял да покани за вокалите Мери Джей Блайдж, но в крайна сметка се спрял на Алиша Кийс и нейното пиано.

Можем само да го поздравим за този избор. (По-късно певицата, която също е нюйоркчанка, записва собствена версия като своеобразно продължение, озаглавено Empire State of Mind (Part II) Broken Down).


На трето място в десетката на NME е Брус Спрингстийн със Streets Of Philadelphia, която звучеше филма "Филаделфия" (1993), а той донесе първия "Оскар" на Том Ханкс за ролята на болен от СПИН адвокат, воюващ за правата си.

Самата песен също получи "Оскар", "Златен глобус" плюс четири награди "Грами" в някои от най-престижните категории.

Режисьорът на "Филаделфия" Джонатан Деми е заснел и видеото, в което Босът върви по улиците на града в щата Пенсилвания - и което впоследствие печели награда от MTV за филмов клип.

Легендата гласи, че за да не се създаде усещане за фалш, вокалът на Спрингстийн е записан по време на снимките със скрит микрофон на фона на инструментала.