Новите етикети ще включват информация за продукта, съставките му, срока на годност и съдържащите се в него алергени

Европейският съюз въвежда единен регламент за етикетиране на храните. Той влиза в сила от 13 декември и ще съдържа цялата информация за продукта и неговите съставки на едно зрително поле, включително срокът на годност, като шрифтът трябва да е достатъчно едър, за да се чете без проблем.

Това стана ясно на национален практически семинар в Университета за хранителни технологии в Пловдив, организиран от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България, пише в. "Сега".

Задължително се споменават алергените

При бутилираните продукти информацията ще се изписва изписана на капачката, а на пакетираните - на клипса. Задължително е да бъдат споменавани и алергените, чийто списък ще бъде в специално приложение.

При месото задължително е да се споменава къде е произведено, а за месото в колбасите все още се мисли дали да бъде приложено това изискване.

Виж още: БАН доказа, че някои консерванти и оцветители причиняват рак

Няма да има подвеждащи рекламни надписи относно ползата на продукта за здравето, информацията трябва да е коректна и точна.

Глоби за нарушителите

До 2016 г. новите етикети ще бъдат задължителни, а глобите за неспазване на правилата ще са доста солени - 5 000 лв. за продукт. Произведените в момента продукти ще се продават със старите етикети до изчерпване на количествата. Ако и след това продуктите се продават със старите етикети, ще следват глоби.

Виж още: Арестуваха производител заради виагра в продуктите му