Най-много кадрови промени ще има в ГЕРБ

След като Народното събрание гласува прие кабинета Борисов 2.0., това ще предизвика кадрови промени. Освободените места в парламента са 14 нови, а 1 човек ще се смени в ЕП, пише в. "Сега".

Промените в ГЕРБ

Най-много промени ще в ГЕРБ. Те ще трябва да заменят евродепутата Томислав Дончев, който беше посочен за вицепремиер. На негово място в ЕП ще влезе зам.-председателят на Европейските студенти демократи Андрей Новаков.

В Народното събрание девет депутати от листите на ГЕРБ ще се закълнат.

Бъдещия премиер Бойко Борисов ще бъде заменен в парламента от зам.-кмета на район "Надежда" Анна Александрова, избрана от 25-ти МИР София. Замесниците на вицепремиера Румяна Бъчварова и на вътрешния министър Веселин Вучков, които в момента са депутати от листата на ГЕРБ в 24-ти МИР София, са бившия народен представител Стефани Михайлова и лидера на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев.

В 3 МИР Варна ГЕРБ ще замени Лиляна Павлова и Красен Кралев, които ще получат кресла в новия министерски съвет. На тяхно място в парламента ще влязат офталмолога Руслан Тошев и Нели Петрова (депутат и в миналия парламент).

На мястото на транспортния министър Ивайло Московски в парламента ще влезе учителката от Самоков Ирена Коцева, която беше депутат и в миналия парламент.

Министърът на културата Вежди Рашидов ще освободи депутатската банка за районния кмет от Пловдив Петър Петров. На мястото на министъра на екологията Ивелина Василева в парламента от Бургас влиза общинският съветник Румен Желев. Десислава Танева освобождава място за Мария Белова от Сливен.

Рокадите в Реформаторския блок

В Реформаторския блок ще има четирима нови депутати. На мястото на лидера на СДС Божидар Лукарски от 23-ти МИР София в парламента трябва да влезе Настимир Ананиев от "Движение България на гражданите", който стана известен с това, че е запазил марката "Реформаторски блок". 

Здравният министър Петър Москов ще освободи депутатската банка за Антони Тренчев от 24-ти МИР София, който в предизборната си кампания предложи да бъде въведен детектор на лъжата за политиците.

На мястото на вицепремиера Меглена Кунева от 25-ти софийски район в парламента влиза Борис Станимиров от ДСБ. Като депутат от 17-ти МИР Пловдив област на мястото на военния министър Николай Ненчев в парламента като народен представител влиза Никола Хаджийски от СДС.

Това ще доведе и до известни промени в самия състав на реформаторите. Досега "България на гражданите" (ДБГ) имаше 6 депутати, ДСБ - 5, СДС - 4, НПСД - 1, БСЗН - 1, "Българска нова демокрация" - 1 и от гражданската квота - 5 народни представители. Сега ДБГ ще има 7 депутати, ДСБ - 4, СДС - 4, НПСД - 1, БЗНС остава без народни представители, "Българска нова демокрация - 1, гражданска квота - 5 народни представители.

Промените в АБВ

Вицепремиерът от АБВ Ивайло Калфин също ще освободи депутатската банка. Мястото му от 25-ти МИР София ще заеме Мариана Тодорова, в съветническия екип на предишния президент Георги Първанов.