Не, не гледайте жената - не е тя, а кучето й

Елизабет и Маргарет - почти като сестрите от британското кралско семейство. Само че в случая са куче и стопанката му Маргарет Андерсън, които спечелиха най-престижното отличие на най-голямата киноложка изложба в света.

На четиридневното състезание в английския град Бирмингам (Crufts.co.uk) двойката се конкурираше с над 21 хил. кучета от различни породи.

Елизабет е на седем години и спада към екзотичния вид лхаса апсо, отглеждан в манастирите на Тибет - и взел името си от столицата на страната Лхаса (букв. - дългокосместо тибетско куче).

Наричана още "тибетски малък териер" и "брадат лаещ лъв", тази порода съществува от хилядолетия и се смята за една от древните в света. Такова куче носи късмет, гласи поверието.

Четириногата шампионка обичала аплодисментите и изявите пред публика, но стопанката й обмисляла това да е нейното последно участие в конкурса, за да запази статута й на победителка.

Неин подгласник стана 3-годишният нюфаундленд Брут от Словакия, а сред шампионите в отделните категории бяха още померанът Дриймър, ирландският воден шпаньол Мерлин, староанглийската овчарка Джими (в пасторалната категория), норуич териерът Парис, който спечели при териерите, и борзоят Люк, номер 1 при хрътките.