Идеята е по този начин да се намали консумацията на вредни храни

Вредните храни да бъдат обложени с нов данък от 10%. Това се предвижда в идея на Министерството на здравеопазването за превенция на затлъстяването. Идеята съобщи зам.-здравният министър д-р Адам Персенски пред "Труд".

Финансовото министерство и министерството на земеделието все още не са получили проекта на Министерството на здравеопазването за становище и съгласуване, а от здравното ведомство уточняват, че предложението за промяна в Закона за здравето още не е написано.

Идеята е производителите на вредни храни да бъдат облагани заради последиците от консумацията им за хората, а за потребителите се залага на ефекта от поскъпването на цигарите и алкохола - колкото по-високи са цените, толкова повече намалява броят на пушачите, например.

Добър пример 

За сравнение в Дания, където преди 4 г. е въведен данък върху храни с повишено съдържание на наситени мазнини, били заложени около 160 млн. евро приходи годишно. Очаква се експертите да уточнят дали постъпленията от новия данък ще се изразходват за профилактика или за промоция на здравословния начин на живот.

"За" и "против" идеята

"Не съм икономист, но смятам, че трябва да има такъв данък", заяви зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова пред Нова телевизия.

"Покачването на данъците и специално въвеждане на акциз на храните, които са с риск за човешкото здраве, е добра идея, но в бизнеса буди съмнение, тъй като покачването на данъците води до покачване на сивия сектор", каза от своя страна Мариана Кукушева, председател на Асоциацията на глебопроизводителите и сладкарите.

Виж още: Затлъстяването вреди на света колкото пушенето и въоръжените конфликти

Кукушева даде за пример тютюневия сектор и продажбата на алкохол, където повишаването на акциза не е довело до по-висока събираемост и не е ограничило сивия пазар на тези изделия.

Тя даде друго решение на въпроса, според което намаляване на ДДС ставката на полезните храни би довело до падане на цените им и съответно повишаване на консумацията.

Проф. Байкова зае противоположната позиция и изрази мнението, че единственият начин да се намали консумацията на вредни храни е да се увеличат цените им.