Целта е да се повиши присъствието на повече жени в армията

В Северните държави феминизмът не просто е на мода, той диктува някои събития от обществения дневен ред. Норвежкият парламент гласува необходимите промени в закона, за да направи казармата задължителна не само за мъже, но и за жени, съобщава "Дойче веле".

По този начин Норвегия се превръща в първата европейска и натовска държава, която взима подобно решение в мирно време и от лятото на 2016 г. жените ще трябва да служат 1 година в армията.

"Нямаме наложителна нужда от още наборници, но искаме да разширим военната служба и за жените, за да привлечем повече мотивирани и компетентни войници", заяви министърката на отбраната на Норвегия Ине Ериксен Сорейде.

Това обаче не означава, че наборната служба в Норвегия е задължителна. В Северната държава в казармата са привиквани годишно между 8 и 10 хил. норвежци между 19 и 44 г., като те са подбрани от общо 60 000 годни за служба мъже. Подборът се осъществява на база на физически и физиологически тестове, както и мотивация. Също така в Норвегия същестуват и механизми за доброволно отказване от казарма.

Виж още: Италианската армия ще сади марихуана

Колкото до женската наборна служба, тя не се въвежда, за да накара дамите да правят нещо против волята им, а за да подобри половия баланс.

Жените в Норвегия имат право да се записват доброволно в армията от 1976 г. и в момента наброяват 10% от военните наборници. Бившият министър на отбраната на страната заяви, че целта е до 2020 г. те да станат 20%. Сегашната министърка на отбраната отрече да има конкретна цел, но каза, че армията трябва да бъде феминизирана още.