Кучето не ви оставя на мира, докато се храните? Това е не само досадно, но и може да навреди на питомеца ви, предупреждават от "Четири лапи"

Случвало ли ви се е още да не сте седнали на масата и четириногият ви любимец вече да е там? Ако сърцераздирателният поглед няма успех, побутването с лапа или с нос често успява да убеди стопанина да даде някоя вкусотия от масата. Но ако и това не подейства, винаги може да се пробва с лаене или дори с вой...

Нека си признаем - това е доста дразнещо. Но точно тогава е важно да не се предаваме, съветват от фондацията за защита на животните.

"Почерпката от време на време само насърчава кучето и влошава нещата - предупреждава д-р Марина Иванова, експерт по домашните животни към "Четири лапи". - Който иска да хапва на спокойствие, трябва да храни животното чак след като той самият е приключил с яденето.

Това потвърждава естествената йерархия.

Ако кучето се храни заедно със собственика си, може да реши, че се е издигнало в йерархията и да добие още претенции."

Затова собствениците на кучета не бива да изпитват вина - тъкмо обратното. Кучето се нуждае от ясна структура, която да му показва къде е неговото място в глутницата, съответно в семейството. Едва тогава то ще се чувства спокойно и сигурно. Неясната йерархия, от своя страна, предизвиква стрес и може дори да причини агресия и неподчинение.

Първоаприлската шега за 2011 г. на веригата ИКЕА в Сидни се състоеше в изработка на прототип и рекламни материали за новото кучешко столче HUNDSTOL

Виж още: 50 милиарда за домашни любимци

Експертите от "Четири лапи" предупреждават и за една често наблюдавана грешка при храненето на кучета от дребни породи, предпоставка за която е външният вид на животното.

Много стопани възприемат кучето като беззащитна, безобидна плюшена играчка, обграждат го с внимание и никога не му забраняват нищо. Придаването на човешки образ на кучето и оприличаването му с малко дете, при което

е невъзможно то да бъде дисциплинирано

и поставено на полагащото му се място в семейната йерархия, е неправилно, категорични са от "Четири лапи". Резултатът почти винаги е разглезено животно, често с наднормено тегло, съпътстващи заболявания и развита вторична агресия, породена от чувството му за ревност.

Видео: Кучето отвръща на удара

Който не може да устои на кучето си, рискува да му причини и здравословни проблеми. "Много от нещата, които хората ядат, вредят на кучето. Пикантните, мазни, солени или сладки храни могат да имат сериозни последици за домашния любимец", обяснява д-р Иванова.

Тя предупреждава, че последиците от неправилното хранене могат да бъдат много, например увреждане на стомаха, неправилно функциониране на храносмилателната система или развиване на алергии.

Фотогалерия: Най-добрият приятел на известните

Едно от основните правила при отглеждането на куче, за които напомнят от "Четири лапи", е изграждането на стриктен режим на хранене и разходки - и той

да се спазва от всички членове на семейството

Също така, трябва да се съблюдава дневната дажба на кучето и то да не се прехранва, защото това води до затлъстяване, заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците, разширяване и превъртане на стомаха и други опасни заболявания.

Ако искате да направите нещо добро за кучето си, хранете го правилно, заключава д-р Марина Иванова.