Част от съдбата на човек е базирана върху продължителността на живота на предходните поколения, но има и други фактори, оказващи влияние върху процеса

В желанието си да се запазим здрави и ако може по-задълго млади, ние спазваме правила и избягваме онези фактори, за които знаем, че вредят: консумацията на нездравословни храни, твърде голямото заседяване на дивана, пушенето, пиенето и стреса.

Това е похвално, разбира се, но зад причините за по-бавното остаряване на някои индивиди е намесена и солидна доза късмет.

"Трябва да имате подходящи родители, - казва Мари Бърнард, заместник-директор на Националния институт по стареенето в САЩ. - Не изцяло, но все пак част от съдбата на човек е базирана върху продължителността на живота на предходните поколения."

Има обаче и слабоизвестни фактори, които допринасят за по-бързото остаряване.

Алергии

Alergiya

"Сякаш алергиите не са достатъчно неприятни и сами по себе си, а се оказва, че могат да състарят външния вид - коментира Джесика Крант, дерматолог в Центъра за лазерна и кожна хирургия в Ню Йорк. - Хроничното възпаление на деликатните мембрани на очите води до подуване и сърбеж, което води до потъмняване на кожата."

Добрата новина?

Предизвиканите от алергиите бръчки и тъмни петънца се поддават по-успешно на лечение от възрастовите недостатъци на кожата.

Сънят

Nedostigat na san se otrazyava pagubno na organizma

Ако спите твърде малко, се излагате на риск от цял куп здравословни проблеми, но ако спите твърде много (повече от 8-9 часа на нощ), може да скъсявате живота си, твърдят научните изследвания.

Застояването в леглото също така може да забавя или дори да възпрепятства възстановяването от травми на стари години, казва Джон Ръш, президент на компанията за медицинско третиране на възрастови проблеми Cenegenics, отбелязвайки, че 70% от старите хора, изживели счупване на бедрена кост, умират до една година.

"Защо? - пита той и си отговаря: - Защото не се движат."

Ниското тегло

Lipsata na san vodi do kachvane na kilogrami

Със сигурност вече знаете, че наднорменото тегло и затлъстяването са сигурен начин да скъсите живота си, но подозирахте ли, че ако сте твърде слаби, това също има своите рискове?

"Ако сте възрастен, който е много слаб с малко мастни тъкани - нямате да имате резерви, за да можете да се справите с болестите по начин, по който го правят хората с по-голямо тегло", казва Бърнард.

Пенсионирането

Ratse s bastunche

Всъщност - по-скоро не толкова активната употреба на мозъка.

Запазването на мозъчна активност е вероятно решаващ фактор за намаляването на траекторията на дневно спадане на активността, дори и при здравословно остаряване, коментира Грегъри Браун, професор по психиатрия в школата по медицина към Калифорнийския университет в Сан Диего.

Всичко, което поддържа активно мисленето ви и способностите ви за планиране - независимо дали е изучаване на нови рецепти или включване в група за физически упражнения - спомага за това.

Слушалките

Slushalki 

Старите хора и слабият слух - според стереотипите тези две неща са неразделни. Загубата на слуха обаче не е напълно неизбежна, ако ограничите употребата на слушалки до около един час на ден и поддържате силата на звука достатъчно ниска, за да може хората около вас да не го чуват, казва Бърнард и предупреждава:

"След като изгубите способността си да чувате добре и да взаимодействате със средата си... това наистина ви изолира."

Самотата

Samotata razbolyava i sastaryava

"Като говорим за изолация, тя - както и усещането за самота - изглежда допринасят за по-краткия живот и се свързват с по-ниско качество на живота на старини - коментира Бърнард. - Някои хора се задоволяват със само няколко близки приятели, но те може да се изправят пред особени предизвикателства, ако всички в кръга им от контакти са на една и съща възраст. Когато хората се разболяват или умират, е много вероятно да се сблъскате с проблеми с изолация или самота."

Преработените въглехидрати

Hamburger kato emblema na dzhank fud

"Ако нещо се продава в торбичка или кутия, не го яжте - казва на пациентите си Ръш. - Това е така, защото преработените храни - и особено белите въглехидрати като паста, хляб и зърнени закуски, - повишават кръвната захар и инсулина - и в резултат на това допринасят за възпаления. На свой ред възпаленията са причина за заболявания, вариращи от затлъстяване до артрит."

Диетата, залагаща на пълнозърнести храни, според него спомага за поддържане на по-ниски нива на инсулина и предотвратява възпалителните процеси. В резултат на това, по думите му, "остарявате по-добре и по-бавно".

Източник: WebMD