Двойките, които не бързат със секса и отделят достатъчно време на ухажването, са по-щастливи от останалите, установи американско проучване.

Връзките, които стартират по-бавно, са по-пълноценни в дългосрочен план, съобщи БТВ. Жените са особено облагодетелствани, ако не се хвърлят в леглото при първа възможност. Сватбата също ги прави по-щастливи, отколкото съжителстването на брачни начала.

Отлагането на секса според екипа на Корнелския университет в Ню Йорк дава време на партньорите да се опознаят по-добре и да разберат доколко са съвместими. Без този период на ухажване и опознаване преценките могат да бъдат замъглени, което води до нетрайни връзки. Влизането в ранни предбрачни сексуални връзки има трайно отрицателно въздействие върху качеството и продължителността на връзката.

В рамките на проучването екипът направил анкета сред 600 женени или съжителстващи двойки. Те били запитани за това колко са щастливи, колко силна е емоционалната им връзка и колко обвързани се чувстват към партньора. Били включени и въпроси за възникнали скандали и нивото на сексуална удовлетвореност от половинката си. Един от най-важните сред останалите въпроси бил колко дълго са изчаквали, преди да изконсумират сексуално връзката си.

Около една трета от запитаните доверили, че са имали сексуален акт един месец след първата среща. Други 28% отговорили, че са изчакали най-малко шест месеца за сексуалното си опознаване. От изследването станало ясно, че особено при жените, по-дългото въздържание ги правело по-щастливи. Тези с 6-месечно забавяне на половата връзка били по-удовлетворени по всички показатели.

При мъжете изчакването не се оказало толкова показателно, освен че имали по-редки скандали с любимите.