Скулптурата от Джеф Куунс беше продадена на търг за рекордните 33,7 млн. долара

Петметровият букет лалета с височина 2 м се намира на площад "Рокфелер" пред седалището на аукционната къща "Кристис".

Творбата му е част от серията Celebration - 20 монументални скулптури, всяка от които изработена в пет варианта, в различни цветове, от неръждаема стомана с огледално покритие.

Фотогалерия: Гигантомания

"Лалетата" са създадени през периода 1995-2004 г. и всяко едно цвете е уникално, обяснява Куунс. Друг екземпляр се намира пред музея "Гугенхайм" в испанския град Билбао.

Сумата, събрана от предложените в "Кристис" произведения на следвоенното и съвременното изкуство - 412 млн. долара, също е рекордна.

Принос за това имаха "Статуята на свободата" от Анди Уорхол (43,7 млн. долара) и творба без заглавие от Жан-Мишел Баския, която смени собственика си срещу рекордните за художника 26,4 млн. долара.

Освен в арт средите, Джеф Куунс е известен и като бивш съпруг на италианската порнозвезда и депутатка Чичолина, с която бяха женени за кратко в началото на 90-те.

Сега неговите "Лалета" постигнаха цена, която е втората по големина, платена за творба от жив художник.

Изпреварва я само картината на Герхард Рихтер Abstraktes Bild (1994), продадена през октомври в друг рекорден аукцион - на "Сотбис" в Лондон. 

В наддаването между двама анонимни купувачи живописното платно от колекцията на Ерик Клептън достигна 34,2 млн. долара, над 10 пъти повече от сумата, която китаристът платил за него през 2001-ва.

Абстрактната картина от германския художник Герхард Рихтер, който тази година навърши 80.