Повечето хора може и да вярват, че детските години са най-щастливите в живота, но данните от ново проучване показват, че човек е най-доволен от себе си и от заобикалящия го свят на 33-годишна възраст.

Седемдесет процента от участниците в анкетата на Friends Reunited над 40-годишна възраст споделят, че на 33 години са изпитвали най-голямо задоволство от живота. Над 50% смятат, че на тази възраст им е било най-забавно, докато 42% са били изпълнени с оптимизъм за бъдещето, съобщава bTV.

За 38% от анкетираните на 33 години животът е бил лишен от стрес, докато 31% смятат, че на тази възраст връзката със семейството е била най-силна. Само шест процента от участниците в допитването казват, че са били най-щастливи в университета, а 16 процента посочват като най-изпълнени с щастие детските си години.

"До 33-годишната си възраст хората са имали достатъчно време, за да се отърсят от детската наивност и от тийнейджърската необузданост, без да изгубят напълно енергията и ентусиазма на младостта.

На тази възраст невинността е изчезнала и е отстъпила място на реализъм, примесен със силно
чувство за надежда и увереност в собствените способности и възможности, а цинизмът и умората, съпътстващи по-късните години, все още не са ни завладели", обяснява психологът Дона Досън.

Резултатите от проучването показват, че семейството, приятелите и децата правят хората най-щастливи. Един на всеки петима анкетирани споделя, че щастието се крие в професионалните успехи.