"Батман" с Робърт Патинсън, предисторията на "Игра на тронове" House of the Dragon и поредния сезон на Ted Lasso оглавяват класацията според интереса на феновете. Вижте също Топ 10 на най-популярните през 2021-ва

Кои са най-очакваните филми, нови сериали и поредни сезони на 2022 г. според потребителите на IMDb, чийто брой се изчислява на над 200 млн. месечно?

При филмите, планирани да излязат догодина, номер 1 е n-тия "Батман", този път режисиран от Мат Рийвс и с Робърт Патинсън (сагата "Здрач") в заглавната роля на Брус Уейн / Човека прилеп, изпълнявана преди него от звезди като Майкъл Кийтън, Вал Килмър, Джордж Клуни, Крисчън Бейл и последно - Бен Афлек.

В Топ 10 са още "Писък 5", четвъртият самостоятелен филм за комиксовия бог на гръмотевиците Тор (отново на реж. Тайка Уайтити), дългоочакваният "Топ Гън 2" с вече не толкова младия Том Круз, новият епос на Мартин Скорсезе по документална книга, този път за масови убийства, които водят до създаването на ФБР, третия "Джурасик свят", още едно предложение от киновселената на "Марвъл" - "Доктор Стрейндж 2: В мултивселената на лудостта" (продължение на топсериала за 2021-ва "УандаВижън", откъдето е и IMDb звездата на годината Елизабет Олсън)), екранизация по хитова поредица приключенски видеоигри и пълнометражен филм за комиксовия супергерой на "Ди Си" Светкавицата, досега герой на тв сериал. 

1. The Batman

2. Scream

3. Thor: Love and Thunder

4. Top Gun: Maverick

5. Killers of the Flower Moon

6. Jurassic World: Dominion

7. Doctor Strange in the Multiverse of Madness

8. Mission: Impossible 7

9. Uncharted

10. The Flash

При премиерните сериали и минисериали води предисторията на "Игра на тронове", озаглавена "Домът на дракона", следвана от новата екранизация по "Властелинът на пръстените", историята на сексзаписа от медения месец на Памела Андерсън и Томи Лий (в чиито роли влизат Лили Джеймс и Себастиан Стан), комиксова екранизация по Нийл Геймън, постапокалиптична поредица по видеоигра, Star Wars сериалът за Оби-Уан Кеноби, за който се завръща Юън Макгрегър, женската версия на Хълк плюс Мис Марвъл, Миротворецът (самостоятелен сериал с героя на Джон Сина от "Отряд самоубийци 2") и още една поредица, която въвежда нов комиксов супергерой в киновселената на "Марвъл", с Оскар Айзък ("X-Men: Апокалипсис") в ролята на Лунния рицар.

1. House of the Dragon

2. The Lord of the Rings

3. Pam & Tommy

4. The Sandman

5. The Last of Us

6. Obi-Wan Kenobi

7. She-Hulk

8. Ms. Marvel

9. Peacemaker

10. Moon Knight

Разбира се, много от феновете чакат с нетърпение и поредния - или последен - сезон на вече любими поредици. Номер 1 е комедийният сериал с Джейсън Съдейкис "Тед Ласо", удостоен с тв наградите "Еми" и "Златен глобус", а целият Топ 10 изглежда така:

1. Ted Lasso

2. Bridgerton

3. American Horror Story

4. Peaky Blinders

5. The Mandalorian

6. Shadow and Bone

7. Stranger Things

8. Rick and Morty

9. The Crown

10. The Boys

Някои от тези заглавия ("Сянка и кост" с IMDb любимеца на феновете Бен Барнс, "Бриджъртън" с IMDb дебютанта на годината Реге-Жан Пейдж) са и в годишния Топ 10 на IMDb за изминалата 2021-ва, който тази година беше доминиран от три минисериала на "Марвъл": "УандаВижън", "Локи" и "Сокола и Зимния войник". Освен че са директно продължение на филмите от Фаза 3 в киновселената, приключила с хитовия "Отмъстителите 4: Краят", те положиха и основите за следващия етап, който трябва да въведе много нови персонажи от комиксите. 

На третото място между тях се вклинява южнокорейският Squid Game, който се превърна в най-гледаното заглавие на стрийминг платформата "Нетфликс". Следват финалният сезон на зомби поредицата "Живите мъртви", минисериалът с Кейт Уинслет "Мер от Ийсттаун", който тези дни бе номиниран за "Златен глобус", "Кобра Кай", вдъхновен от филмите "Карате кид", а на 10-о място е любимият ни "Луцифер".

При филмите водещ отново е интересът на масовата публика, който дава превес на фантастика и познати персонажи. На върха е стилната екранизация на "Дюн" с режисьор Дени Вилньов, "Отряд самоубийци 2" на Джеймс Гън, противоречивият "Вечните", с който носителката на "Оскар 2021" Клоуи Жао дебютира в киновселената на "Марвъл", поредната "Смъртоносна битка", "Лигата на справедливостта" от 2017 г. в 4-часовата режисьорска версия на Зак Снайдър, "Годзила срещу Конг", самостоятелния филм за отмъстителката Наташа Романоф "Черната вдовица", "Армията на мъртвите" (също на Зак Снайдър), "Круела" (игралната предистория на "Дисни" анимацията "101 далматинци") и "Шан Чи и тайната на Десетте пръстена" с първия азиатски супергерой в главна роля.

От десетката учудващо отсъства четвъртият филм на "Марвъл" за тази година (всъщност дело на "Сони пикчърс") - премиерният "Спайдърмен 3: Няма път към дома", който постигна пандемичен рекорд по касови приходи още след първия си уикенд по кината. 

В замяна на това имена от новите филми и сериали на "Марвъл" - Елизабет Олсън, Флорънс Пю, Силвия ди Мартино, синът на Кърт Ръсел - Уайът Ръсел, присъстват в двете актьорски Топ 10 класации за 2021 г. (звезди и пробив / изгряващи звезди), изготвени на база т.нар. IMDbPro STARmeter: 

IMDb Top 10 Stars of 2021:

1. Elizabeth Olsen

2. Regé-Jean Page

3. Florence Pugh

4. Ana de Armas

5. Yvonne Strahovski

6. Anya Taylor-Joy

7. Alexandra Daddario

8. Jodie Comer

9. Ben Barnes

10. Lily James

IMDb Top 10 Breakout Stars of 2021:

1. Regé-Jean Page

2. Ben Barnes

3. Juno Temple

4. Kelly Marie Tran

5. Sophia Di Martino

6. Eve Hewson

7. Phoebe Dynevor

8. Brianne Howey

9. Wyatt Russell

10. Hannah Waddingham

Източник: IMDb