Някои европейци обичат гимнастиката, a други я избягват на всяка цена. Ние, българите, сме от вторите.

Това показа ново проучване, публикувано от Европейската комисия. Документът „Спорт и физическа активност” показва, че най-здравословно живеещите народи на континента без съмнение са скандинавците. Само 9% от шведите, 14% от датчаните и 15% от финландците споделят, че никога не спортуват.

Познайте кой е в дъното на класацията? Точно така, това сме ние. 78 на сто от българите никога не извършват физически упражнения. Пред нас се нареждат малтийците със 75% мързеливци, следвани от португалците (64%), румънците (60%) и италианците (60%).
Тенденцията е очевидна. „В общи линии гражданите на северните страни от ЕС са най-активни физически”, обобщава докладът. Точно обратната е картинката при южните народи, които не обичат да си дават много зор.

Малко по-различни са данните, когато физическата активност е определена не като спорт, а като друг тип движение, като каране на колело, танци или градинарство. Рано е да се радваме обаче – България все така е в дъното на списъка, защото 51 на сто от съгражданите ни твърдят, че никога не участват в подобни упражнения. По-зле са само Португалия, Малта и Кипър, където тези активности са презрени съответно от 60% и 57% от гражданите. Северняците, които се определят като абсолютни ленивци, са пренебрежимо малко – 4% шведи, 6% датчани, 6% холандци и 7% от финландците.

Тази карта показва кой колко спортува - по-светлите оттенъци на розовото показват по-висока физическа активност.

Някои данни обаче са в полза на малтийците, португалците и италианците. Така например те имат висока продължителност на живота в сравнение с други европейски държави – съответно 78,6, 77,3 и 79,8 години. Освен това в държавите, където се спортува най-много, също така се и седи най-много – 25% от датчаните и холандците и 21% от шведите прекарват в седнало положение над 8,5 часа на ден, в сравнение със само 33% от португалците и 30% от малтийците.

Кой никога не прави упражнения, нито се раздвижва по друг начин.

Българите обаче нито спортуват, нито обичат да стават от стола, показа изследването. Ние освен това имаме и един от най-късите животи в ЕС - едва 74 години и отново сме на дъното на европейската класация по този показател заедно с Латвия и Литва. Повод да се замислим - и да станем от стола.

Източник: Мениджър Нюз