В киното това безспорно са рубинените пантофки на Дороти от "Вълшебникът от Оз"

Носи ги Джуди Гарлънд в класическия филм от 1939 г., екранизация по детските книги на Лиман Франк Баум за страната Оз. Изработени са за реквизита в няколко екземпляра - от коприна, и са обшити с общо около 5000 пайети, имитиращи рубини.

Любопитното е, че в оригинал обувките, принадлежали на Злата вещица от Изтока, са сребърни. Режисьорът Виктор Флеминг обаче ги направил червени, за да се възползва максимално от ефекта на цветното кино, което тъкмо навлизало в масовата практика.

Чифтът, с който Джуди Гарлънд танцувала по жълтите павета, пък се намира в музея по американска история в института "Смитсониън" във Вашингтон.

Най-запазеният чифт, който се оценява на 2-3 млн. долара, е откупен от холивудски звезди преди година за музея на американската киноакадемия.

Догодина се отбелязват 75 години от създаването на класическия филм (The Wizard of Oz), а по повод 70-годишнината му през 2009-а световноизвестни дизайнери бяха поканени да разработят своя версия на пантофките - с кристали "Сваровски".

Сред тях бяха имена и марки като Джузепе Заноти, Бетси Джонсън, Джими Чу, Кристиан Лобутен, Маноло Бланик, Moschino, Оскар де ла Рент, Серджо Роси, Стюарт Вайцман.