При две експлозии в столицата Анкара преди мирна демонстрация бяха ранени още около 250 души, като 50-ина са в тежко състояние

Две експлозии, за които има данни, че са дело на терористи камикадзета, окървавиха мирна демонстрация край централната жп гара в турската столица Анкара в събота.

Загиналите са поне 95, а около 50 души от общо 245 ранени са в тежко състояние. Атентатът е най-смъртоносният по рода си в съвременната история на Турция, отбелязва Би Би Си.

Премиерът на южната ни съседка Ахмет Давутоглу обяви тридневен национален траур, а президентът Реджеп Таип Ердоган заклейми нападението като "отвратителен" терористичен акт.

Митингът, организиран от левичарски групировки в обедните часове, настояваше да се прекрати насилието между въоръжените кюрдски сепаратисти от ПКК и турските власти.

Прокюрдската Демократична партия на народите (HDP) обяви, че нейните привърженици са били сред основните цели на атентаторите, хвърли вината върху държавата и прекрати всички предизборни изяви за предсрочния парламентарен вот на 1 ноември. Управляващите яростно отрекоха обвиненията.

Виж още: Ердоган губи абсолютното мнозинство в турския парламент

На място след взривовете са възникнали сблъсъци между демонстранти и полицията, която използвала сълзотворен газ. Хората твърдят, че униформените не допускали линейките, но според очевидци участниците в митинга са насочили непосредствения си гняв заради инцидента към силите на реда.

Митинг на Демократичната партия на народите стана обект на бомбен атентат и преди изборите през юни, когато формацията влезе за първи път в парламента. През юли атентатор самоубиец, за когото се предполага, че принадлежи към Ислямска държава, атакува сбирка на млади социалисти в град край границата в Сирия и уби 30 души, припомня Би Би Си.

Източник: Би Би Си