Така определят "Оскарите", заради които няма да спим в неделя срещу понеделник. Към очакваните отличнички на червения килим се добавят и нови имена...

"Оскарите" в неделя срещу понеделник се очакват с нетърпение не само заради наградените филми. Церемонията в Холивуд, която се излъчва след полунощ до съмнало по Би Ти Ви Синема, е определяна и като най-голямото модно ревю на света.

Тази година подобни дефилета по червения килим вече имаше на отличията "Изборът на критиката", "Златен глобус" и призовете, раздавани от актьорската гилдия. Според специалистите обаче най-интересните тоалети се пазят за академичните награди.

Някои от актрисите със сигурност ще носят най-новите модели от есенните колекции, представени в седмиците на модата в Париж и Ню Йорк. По първите редове на ревютата имаше и кинозвезди като Камерън Диас и Джесика Частейн, Ема Стоун и Мат Деймън (с жена си), но за финалния им избор може само да гадаем.

Кейти Пери на наградите Грами 2012 в рокля от Ели Сааб, показана дни по-рано в седмицата на висшата мода в Париж.

Някои съвети, ако ще минавате по червения килим

Ако носите ярки цветове, се откроявате повече - а цветовете също са фактор при избора на снимки, които да илюстрират репортажите от церемонията, обяснява дизайнерът Дейвид Майстър пред "Ройтерс".

Според него актрисите трябва да изглеждат красиви и привлекателни - това увеличава шанса им да привлекат вниманието на козметична или бижутерска фирма, която се озърта за следващото си рекламно лице.

Този сезон роклите имаха дълги, пищни ръкави, но за да бъдат секси, звездите трябва да покажат и малко гола кожа - независимо дали деколте или гол гръб. Друг моделиер - Марк Бауър, прогнозира пред "Ройтерс"

повече бяло, слонова кост и сребристо

Той дава пример с церемонията "Златен глобус" през януари, когато Анджелина Джоли носеше бяла сатенена рокля от "Версаче" с червен детайл за цвят: "Тогава всички бяха шокирани, осъзнавайки колко добре може да стои бялото на червения килим - ако е направено както трябва."

Най-новите модели, представени на подиумите преди броени дни, са безопасен избор, тъй като все още ги няма по магазините и вероятността от дублиране на тоалета е малка. Алън Б. Шуорц е категоричен, че

грозната рокля стои зле и на най-изящната фигура,

а хубавата рокля, наопаки, инжектира допълнителна доза самочувствие. Негативен тук е примерът с обикновено безгрешната Гуинет Полтроу и нейната прозирна черна рокля от Александър Маккуин през 2002-ра.

"Ройтерс" обобщава, че тази година всички погледи отново ще са вперени в Анджелина Джоли, но сред най-стилните се очаква да бъдат и по-нови имена като Виола Дейвис ("Южнячки") - защото от нея лъха на женственост и сила - и Руни Мара ("Мъжете, които мразеха жените"), която на моменти напомня на героинята си, пънкарката Лисбет Саландер.

Не по-малко интересна е и фаворитката при поддържащите актриси Октавия Спенсър, също от "Южнячки" - тя се сочи като пример за елегантност, която не е непременно съпътствана от идеална фигура.

Важното в нейния случай, според Хол Рубинстайн от списание "Стайл", е да изглеждаш в най-добрата си форма - и тя го е постигала при всяка своя поява на червения килим.