Европейските филмови награди се раздават за 25-и път на 1 декември в Малта. Ето номинираните в игралното кино

Някои от тях взеха награди от големите фестивали на Стария континент, други гледахме още миналата година на Киномания и бяха кандидати за "Оскар" - а сега са в списъка със заглавия, за които гласуват 2700 членове на Европейската филмова академия.

Камерната френска драма Amour (Любов), със "Златна палма" от Кан 2012, води с шест номинации, включително за Михаел Ханеке като режисьор и сценарист, операторската работа на Дариус Хонджи и актьорското дуо Еманюел Рива-Жан Луи Трентинян.

С по пет номинации са други две драми - датска и британска: Jagten (The Hunt / "Ловът") на Томас Винтерберг и Shame (Срам) на Стив Маккуин, а за актьорското отличие се конкурират звездите им Мадс Микелсен и Майкъл Фасбендър, призьори съответно от Кан 2012 и Венеция 2011.

За европейски филм на годината се състезават още "Барбара" (с номинация и за актрисата Нина Хос, наградена на "Любовта е лудост" във Варна) и документалният "Цезар трябва да умре" на братя Тавиани, със "Златна мечка" от Берлинале 2012.

Светъл лъч сред тях е касовата френска комедия "Недосегаемите", донесла съвместна актьорска номинация на Франсоа Клузе и лауреата на "Сезар" Омар Си.

При режисьорите пък се състезава и Нури Билге Джейлан (Турция) с криминалната драма "Имало едно време в Анадола".

Британският шпионски трилър "Дама, поп, асо, шпионин" има четири номинации - за главния актьор Гари Олдман плюс операторска работа, сценография и музика.

Комедията "Касапница" (Carnage), екранизация на Роман Полански по пиесата на Ясмина Реза "Богът на касапницата", е номинирана за неговия сценарий, а Кейт Уинслет - за най-добра европейска актриса.

Друга адаптация - на руския реж. Александър Сокуров по Гьотевия "Фауст", също има две номинации, но за оператора Бруно Делбонел и сценографията на Елена Жукова. Лентата, носител на "Златен лъв" от Венеция 2011, е последна част от тетралогия, включваща още филмите "Молох" (за Хитлер), "Телец" (за Ленин) и "Слънце" (за японския император Хирохито).

Датското кино отново е сред отличниците на Стария континент - второто заглавие сред кандидатите им за Европейската филмова награда е историческата драма на Николай Арсел En kongelig affære (A Royal Affair, "Кралска афера"), отново с Мадс Микелсен. Тя взе две "Сребърни мечки" от Берлинале, а сега е номинирана "само" за музика и сценография.

Виж още: Няма нищо гнило в Дания

В категорията за филмова музика са още шотландската комедия на Кен Лоуч The Angels’ Share, с наградата на журито от Кан 2012, и Io sono Li (Shun Li and The Poet, "Шун Ли и поетът"), който е сред трите финалиста за наградата LUX на Европейския парламент.

Номинация има и религиозната драма на румънеца Кристиан Мунджиу Dupa dealuri (Beyond the Hills, "Отвъд хълмовете") - за неговия сценарий, отличен и в Кан 2012. При актрисите са номинирани също Маргарете Тизел от Paradies: Liebe и Емили Декен в À perdre la raison (Our Children, "Нашите деца").

Наградата за цялостно творчество тази година е за британската актриса Хелън Мирън, носителка на "Оскар" за "Кралицата" (2006).