Американският филмов институт обяви фаворитите си в два Топ 10 списъка. Тази седмица излязоха и номинациите за наградите на актьорската гилдия, "Златен глобус" и "Изборът на критиката"

И в Холивуд започна сезонът на наградите. Кулминацията ще е с "Оскарите" в края на февруари 2013, а номинациите ще станат известни на 10 януари. Дотогава обаче има редица други звездни церемонии, които ще очертаят фаворитите.

Американският филмов институт (AFI) не прави подредба, а списък с 10-те най-добри заглавия в киното и телевизията, подредени по азбучен ред. Тази година отличниците са:

Топ 10 филми

"Арго"
"Джанго без окови"
"Животът на Пи"
"Зверовете на дивия Юг"
"Клетниците"
"Линкълн"
"Наръчник на оптимиста"
"Черният рицар: Възраждане"
Moonrise Kingdom
Zero Dark Thirty

Робърт де Ниро в "Наръчник на оптимиста"

Топ 10 сериали (виж още: Най-доброто от "Еми 2012")

"В обувките на Сатаната"
"Живите мъртви"
"Зловеща семейна история: Лудница"
"Игра на тронове"
"Момичета"
"Момчетата от Медисън авеню"
"Модерно семейство"
"Смяна в плана"
Homeland (Родина)
Louie

Наградите "Изборът на критиката" (10 януари) и "Златните глобуси" (13 януари),

присъждани на едни от най-бляскавите церемонии в началото на годината, вече също имат фаворит: биографичния филм на Стивън Спилбърг за президента Линкълн, съответно с 13 и седем номинации.

Стивън Спилбърг (вдясно) и Даниъл Дей-Луис, който е фаворит за наградите този сезон с ролята на американски президент в "Линкълн"

С по пет номинации за "Златен глобус" имат актуалният по екраните у нас "Арго" на Бен Афлек и уестърнът на Куентин Тарантино "Джанго без окови". За филм на годината според чуждестранните журналисти в Холивуд при драмите се състезават още "Животът на Пи" на Анг Лий (с премиера у нас след седмица) и Zero Dark Thirty на Катрин Бигълоу. Отделно режисьорите и на петте ленти се конкурират помежду си за приза в своята категория.

При комедиите и мюзикълите към "Клетниците", Moonrise Kingdom и "Наръчник на оптимиста" се присъединяват The Best Exotic Marigold Hotel и "Риболов в пустинята".

Американските критици пък са номинирали в девет категории за своя приз Critics' Choice "Животът на Пи". С по седем номинации от тях са "Арго", отличения във Венеция The Master и новият филм за Джеймс Бонд "007 координати: Скайфол".

Най-добрите актьорски ансамбли,

кандидати за наградите на своята гилдия (SAG Awards, на 27 януари), са в "Арго", "Линкълн", "Клетниците", "Наръчник на оптимиста", The Best Exotic Marigold Hotel.

Актьорско съзвездие ветерани и Дев Пател ("Беднякът милионер") на премиерата на The Best Exotic Marigold Hotel - новия филм от режисьора на "Влюбеният Шекспир"

При комедийните поредици номинирани са актьорските състави на "Теория за Големия взрив", "Клуб Веселие", "Рокфелер плаца 30" (30 Rock), "Модерно семейство", "Сестра Джаки" и "Офисът".

Кандидати за отличие от колегите си при драматичните сериали са актьорските ансамбли в "Престъпна империя", "В обувките на Сатаната", "Момчетата от Медисън авеню", Downton Abbey и Homeland.

През есен 2012 "Момчетата от Медисън авеню" върви в праймтайма на БНТ1 през делничните дни

Списъкът на сериалите е почти същият и за наградите "Златен глобус". При номинираните комедии обаче към "Момичета", "Теория за Големия взрив" и "Модерно семейство" се присъединяват Episodes с Мат Льоблан и музикалния Smash.

При драматичните поредици до "В обувките на Сатаната", "Престъпна империя", втория сезон на Downton Abbey и Homeland пък фигурира и новият сериал "Нюзрум".

"Смяна в плана" попада в категорията с тв филми и минисериали редом с The Girl (една от двете биографични ленти за Хичкок този сезон), The Hour на Би Би Си, Political Animalsи историческия "Хатфилд и Маккой" с Кевин Костнър.

Кевин Костнър вече спечели "Еми" за главната роля в "Хетфилд и Маккой", на който е и продуцент