Хората във "Фейсбук" продължават да вярват на все същите стари лъжи, сочи ново изследване

Дори хора с добро образование се оставят да бъдат подведени да вършат в социалната мрежа неща, които са неуместни и дори опасни, пише британският вестни "Телеграф", цитиран от агенция "Фокус".

Нови версии на стари трикове

Изследването, проведено в продължение на две години, проучва над 850 000 измами. Компанията по сигурността Bitdefender е установила, че измамници са заразили устройствата на милиони потребители, използвайки нови версии на стари трикове.

Почти половината от измамите разчитат на любопитството на потребителите, които биха искали да проверят кой е разглеждал профила им.

Виж още: 3 настройки на "Фейсбук" профила, които трябва да проверите

Най-честите измами

Най-широко разпространената измама предлага шанса да видим дали бившите ни партньори са ни наблюдавали тайно онлайн. Около една от всеки три измами привлича жертвите си с функции, каквито "Фейсбук" изобщо няма като бутон "не харесвам" или различни цветове за стената на профила.

Фалшиви награди, включително безплатни билети за "Дисниленд" и точки за игри, представляват 16,5% от измамите през последните две години. 

Записи на знаменитости със сексуално съдържание се използват при 7,5% от измамите.

В същото време видеоклипове, показващи жестоки кадри, за да привлекат вниманието на потребителите, са 1% от всички измами.

Виж още: Самохвалковците - най-дразнещите потребители във "Фейсбук"