Незабавно да бъдат изплатени гарантираните влогове на 230 хил. вложители в КТБ, реши Народното събрание след 4-часови дебати за съдбата на банката и разгледания доклад на БНБ, информира БНР

Парламентът реши КТБ да не бъде оздравявана, а ГЕРБ внесе редакционни поправки в законопроекта. Всички парламентарни групи подкрепиха промяната, с изключение на "Атака". Депутатите от "БСП лява България" гласуваха с 9 "против" и 18 "въздържали се", а един гласува "за".

Защита на вложителите 

Депутатите предлагат Министерският съвет, съвместно с БНБ и Комисията за финансов надзор, да подготви и внесе в Народното събрание промени на законите в областта на банковото дело, законите за БНБ, за кредитните институции и за гарантиране на влоговете. 

С цел по-ефективна защита на вложителите парламентът препоръчва на БНБ да сключи и договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица.

Промяна на Закона за гарантиране на влоговете

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова предложи служебното правителство да изготви и процедура за промяна на Закона за гарантиране на влоговете, за да може 230 хил. вложители с гарантирани депозити в КТБ да получат своите спестявания максимално бързо.

"Трябва незабавно да гарантираме изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми и за мен това реално може да стане до края на ноември. Имахме желание да дадем и една последна възможност за спасяване на КТБ от потенциални инвеститори, да дадем шанс и на негарантираните вложители. Днес от тази трибуна се оказа, че този шанс го няма", заяви в пленарната зала депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

От ГЕРБ предлагат всеки такъв вложител да има избор да посочи в коя банка и в коя сметка да му бъдат преведени парите, като тази процедура трябва да стане с минимално ангажиране на вложителите. Менда Стоянова заяви, че трябва и промяна в Наказателния кодекс, с която всички виновни за състоянието на КТБ да понесат своята отговорност.

Поражения върху икономиката и публичните финанси

Служебният министър на финансите Румен Порожанов коментира, че казусът КТБ ше нанесе тежки поражения върху икономиката и публичните финанси.

"Във всички случаи ще струва много на държавата и поглеждайки малко настрани от банката и поглеждайки малко напред от банката във времето, как се случи всичко през последните 5 месеца и малко назад – ще има доста негативни ефекти върху публичните финанси. 

Бъдещите дела, по които страна ще бъде държавата в лицето на Министерството на финансите, по отношение на засегнати интереси както на акционерите, така и на вложителите. Такива индикации има и те са доста сериозни", каза служебният министър на финансите Румен Порожанов.

Порожанов предложи идната седмица на заседание на временната бюджетна комисия в парламента да бъдат обсъдени всички ефекти, които се очакват в бъдеще.