Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести, който се е състезавал за България и Турция, беше в кома заради чернодробна недостатъчност

Наим Сюлейманоглу, един от най-известните хора с нисък ръст, наричан "джобния Херкулес" за съчетанието от неимоверна сила и едва 147 см височина, претърпя чернодробна трансплантация в турска болница.

Легендарният спортист, който е трикратен олимпийски шампион по вдигане на тежести, беше хоспитализиран в критично състояние преди десетина дни и бе поставен в състояние на изкуствена кома поради чернодробна недостатъчност. Той остана в интензивното и след връщането му в съзнание.

Той беше настанен в болница "Бакъркьой Сади Конук" в Истанбул, а личният му лекар Аднан Багръачък призна, че ако не му бъде трансплантиран черен дроб, Сюлейманоглу няма да може да се пребори за живота си. 

Пред близките си роденият в българското село Птичар щангист заявил, че не иска да се знае за тежкото му състояние. Той не споделил за болестта си дори пред собствения си син. Седмица преди комата бил изписан от болница, но после състоянието му се влошило и бил върнат в болничното заведение с линейка.

Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган лично следял състоянието на шампиона и настоял да бъде преместен в друга болница. Трансплантацията е извършена след намирането на съвместим донор.

В началото на тази година Сюлейманоглу навърши 50. Той е роден в България и през 1983 г. за пръв път подобрява световния рекорд. По време на възродителния процес обаче е преименуван на Наум Шаламанов и още през 1986 г. емигрира в Турция и се превръща в един от най-изтъкнатите спортисти на южната ни съседка.

Именно за Турция печели първата си олимпийска титла през 1988 г. в Сеул, която защитава в Барселона 1992, а след това и в Атланта 1996 (видео).

В актива на Сюлейманоглу има също така две световни (от общо седем) и три европейски титли за България. Състезава се от 16-годишна възраст и в хода на спортната си кариера е подобрил близо 50 пъти световните рекорди в щангите.

След игрите в Сидни през 2000 г. спира състезателната си дейност. Оттогава прави опити да влезе в турския парламент, като се кандидатира за депутат.

По-рано тази година той се върна в България за погребението на своя треньор в националния отбор Иван Абаджиев, който го открива за големия спорт и работи с него в продължение на осем години.

Жълтата преса у нас отдавна пише както за здравословните, така и за финансовите проблеми на бившето спортно величие.

Гледай в YouTube: Животът на Наим Сюлейманоглу в анимация