Церемонията и съпътстващият концерт за пръв път са изнесени извън столицата - на 24 май, когато е и празникът на югозападния град

Шоуто започва в 21 ч. на открито, на площад "Георги Измирлиев". Сред изпълнителите на годишните музикални награди 2013 са Лили Иванова, Васко Василев, Орлин Павлов, Бобо, Михаела Филева и VenZy, "Революция Z", Графа, Б. Т. Р., Мария Илиева, Били Хлапето, Любо.

Новосформираната супергрупа "Фондацията" пък събира на една сцена Кирил Маричков ("Щурците"), Иван Лечев (ФСБ), Дони, Славчо Николов (Б.Т.Р.) и Венко Поромански (eкс-"Те"). Репертоарът включва песни на собствените им групи - над 20 от най-емблематичните парчета на Дони и Момчил, ФСБ, група "Те", Б.Т.Р. и "Щурците", но в различен аранжимент.

Лауреатите се избират измежду номинираните от слушателите, чрез гласуване в сайта на "БГ радио" (на http://gmn.bgradio.bg), което продължава до 23 май вкл.

Освен по "Сити тв" и "БГ радио", а церемонията ще бъде излъчена и в ефира на Би Ти Ви (на запис в неделя, 26 май, от 20 ч.).

Виж още: Браво на момичетата! - наградените през 2012 г.

Сред номинираните за песен на годината са две парчета с участието на Бобо - "Дим да ме няма" на Графа, заедно с Печенката, и "Секунда" на Орлин Павлов, които се конкурират с "Върха на планината" на Миро, "Когато ти трябвам" на Били Хлапето с Михаела Филева и "Защо" на Б.Т.Р.

Почти същите, без последната, са кандидати и за приза "БГ текст" заедно със "Само с мен бъди" на "Мери бойс бенд" по стиховете на Мария Мутафчиева.

В категорията "БГ албум" с новите си продукции са номинирани Белослава, Графа, "Мастило", "Оги 23" и Рут Колева, която миналата година получи две статуетки, а сега, докато участва в риалити шоуто "Къртицата", отново има две номинации.

За БГ изпълнител са номинирани Графа, Криско, Миро, Орлин Павлов и Рафи, а при БГ певиците Рут защитава титлата си срещу Белослава, Дивна, Мария Илиева и Поли Генова.

Най-добрата БГ група се избира между "Д_2", "Дийп зоун проджект", Б.Т.Р., "Мастило" и "Остава".

100 Кила и Лора Караджова срещу Били Хлапето и Михаела Филева се надпреварват в категорията "БГ дует/трио" заедно с Ангел и Мойсей, "Ъпсурт" и Графа с Бобо и Печенката.

Виж още: Кои са номер 1 в българския рап

Отделно Били Хлапето и Михаела се конкурират помежду си за БГ дебют, където попадат още Рафи, Богомил и тандемът Ангел и Мойсей.

За БГ клип на годината се състезават "Бела жига" ("Ъпсурт"), "Защо" (Б.Т.Р.), "Секунда" (Орлин Павлов с Бобо), "Когато ти трябвам" (Били Хлапето с Михаела Филева) и "Цяла нощ" (100 Кила с Лора Караджова).