Вицепрезидентът Маргарита Попова връчи най-голямото отличие на основателката на първото българско неделно училище в Испания

Три са лауреатките на тазгодишната награда "Българка на годината". Отличията връчи вицепрезидентът Маргарита Попова в навечерието на Осми март, а церемонията се състоя в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (НБКМ).

Наградите на името на св. Злата Мъгленска се присъждат за трета поредна година от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

С тях се отдава почит на наши сънароднички в чужбина за съществен принос в опазването на националната идентичност сред българските общности, за значими културни и благотворителни инициативи, посветени на България.

Най-голямото отличие - статуетка, получи Петя Цанева, основателка на първото българско неделно училище "Св. Иван Рилски" в Мадрид.

Тя способства за отварянето на още шест филиала на училището в различни градове на Испания и създава първата българска неделна гимназия "Йордан Йовков".

Нейни подгласнички станаха директорките на други две училища зад граница - Снежана Симеонова от гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Димитровград, Република Сърбия, и Мария Пинти от Болградския район в Одеска област, депутатка в Болградски районен съвет.