Международния ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия си обръща общественото внимание към пешеходците над 64-годишна възраст

Само от началото на годината до сега в катастрофи на пътя са загинали над 570 души, а повече от 7400 са били ранени. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пo време на пресконференция, посветена на Международния ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия, който ще бъде отбелязан в неделя.

Акцентът на тазгодишната инициативата на МВР е поставен върху пешеходците над 64-годишна възраст, които са най-уязвими на пътя. Кампанията се подкрепя от Националния съвет на религиозните общности, като в храмовете на различните вероизповедания ще бъдат отслужени молитви в памет на жертвите по пътищата.

Черните статистики

Макар броят на жертвите на катастрофи да е намалял почти двойно от 2008 г. до сега, загиналите за 2014 г. се увеличават, което задължава институциите да положат нужните усилия за спасяването на всеки човешки живот, обясни министър Вучков.

"Превантивна дейност - изключително важна, медийна кампания, която последните години е доста добра и това се отчита, по-безопасни пътища, санкционната система - уравновесена и административните наказания от страна на КАТ към МВР, Наказателният кодекс неколкократно променихме наказанията за тези, които носят вина за жертвите по пътя. С комплексни усилия, надявам се, да има прогрес", каза Вучков.

Връщане на камерите по пътищата

Виж още: Под 20% от българите са обучени да оказват първа помощ

Вътрешният министър заяви още, че МВР работи за връщане на мобилните камери по пътищата, въпреки тълкувателното решение на Върховния административен съд, в което фишовете от тези камери бяха обявени за незаконни:

"Ще го прочетем много внимателно, ще си направим консултации с компетентни юристи, защото ни се струва, че въпреки това тълкувателно решение, те не са забранени. Просто така трябва да се прецезират текстовете и работата с тях, че от едната страна, да гарантират безпристрастната справедливост на този, който проверява движението по пътищата, от друга страна, да могат да се ползват. Така че законът може да бъде синхронизиран с това тълкувателно решение", допълни той.