Броят на вътрешните мигранти расте с всяка изминала година

Общо 40,8 млн. души са напуснали домовете си (без да напуснат страната си), бягайки от въоръжени конфликти. За миналата година броят на хората, засегнати от вътрешна миграция вследствие на въоръжени сблъсъци е достигнал до 8,6 млн души. 4,8 млн. от тях са от Близкия Изток и Африка. Това съобщава Центърът за наблюдение на вътрешна миграция, цитирана от АФП. 

Числото е най-голямото, регистрирано някога, и удвоява броя на бежанците в света, коментира Ян Егеланд, генерален секретар на норвежкия съвет по бежанците.

Постепенното засилване на тенденцията идва след 2010 г. и "арабската пролет", като се засилва още повече с появата на "Ислямска държава", отбелязва годишният доклад на организацията.

Повечето от половината бягащи от войната през 2015 са от Сирия, Йемен и Ирак. Следват ги Афганистан, Централна Африка, Колумбия, Демократична република Конго, Нигерия, Южен Судан и Украйна.

Виж още: Бежанците само в Истанбул са повече, отколкото в цяла Европа

Според документа 19,2 млн. са мигрирали в други райони, прогонени от природни катастрофи. Начело на списъка са Индия, Китай и Непал. Като цяло конфликтите и бедствията са принудили 27,8 млн. души да станат вътрешни мигранти през миналата година.

Числото е равно на населението на Ню Йорк, Лондон, Париж и Кайро, взети заедно. Тези хора са взели със себе си съвсем малко вещи, бягайки панически към живот, пълен с несигурност. Иначе казано по около 66 хил. души са напускали всеки ден домовете си, обобщава Егеланд.

Докладът посочва пет страни - Централна Африка, Колумбия, Ирак, Южен Судан, Судан, които от 2003 г. са неизменно в топ 10 на страните, опасни за живеене. 

Виж още: Очакват 1 млн. бежанци да дойдат в Европа през 2016 г.

При липса на помощ, жервите ще бъдат принудени да се изселват от домовете си в продължение на години, дори десетилетия.

За пръв път документът оценва и броя на вътрешните мигранти, бягащи от организираната престъпност и гангстерско насилие. Такъв е случаят с 1 млн. души в Ел Салвадор, Гватемала, в Хондурас и Мексико.

Източник: АФП