Най-много гости на столицата през първото полугодие са дошли от Германия, Гърция, Великобритания, Италия, САЩ и Турция, а общият брой на чужденците, посетили града, е близо 285 хил.

Общо над 120 км тротоари са обновени в централната градска част на София и другите столични райони през последните пет години. Статистиката оповести заместник-кметът на града по транспорта и транспортните комуникации Любомир Христов, докато проверяваше ремонтът на тротоара по ул. "Г.С.Раковски" в участъка между бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Гургулят".

Работим по ясна програма за цялостен ремонт, одобрена от Столичния общински съвет, която се изпълнява поетапно, обясни той.

На "Раковски" се изгражда нов тротоар с унипаваж и се поставя водеща тактилна ивица, която подпомага придвижването на хора с намалено зрение. По нови тротоари през отпускарския месец се работи и по улицит "Фритьоф Нансен" и "Хан Крум", около НДК, в кв. Лозенец и другаде.

Подходът бил системен, с ясна последователност, като вече са налице изцяло обновени карета, похвалиха се още от Столичната община. Само миналата година резултатът е около 20 км нови тротоари в тази зона на центъра.

От Столичната община показаха и картата на обновените и ремонтирани тротоари:

Междувременно бе оповестено, че за първото полугодие на годината броят на регистрираните гости на столицата в местата за настаняване е 485 272, като повече от половината са чужденци, а най-голям е броят им през юни. Ръстът в сравнение със същия период на миналата година е средно 5,6%.

Най-голям е броят на туристите от Германия, Гърция, Великобритания, Италия, САЩ и Турция, следвани с неголяма разлика от Израел, Румъния, Франция, Русия и Сърбия и Черна гора.

За половингодишния период нощувките са 848 091, с 3,4% повече в сравнение с първите шест месеца на 2014 г.

Източник: Sofia.bg