КТБ е някаква инвестиционна пирамида, която макар, и при наличие формално на двустепенна управленска система, е ръководена реално от един-единствен човек, казва Иван Гешев

Може би ще влезем в учебника по история, защото не ми е известно да може да се даде друг подобен пример в световната история за това как една реално функционираща банка е превърната в някаква пирамидална структура, каза наблюдаващият прокурор по делото "КТБ" Иван Гешев в интервю, цитиран от "24 часа". 

"За мен КТБ представлява по-скоро някакъв вид инвестиционна пирамида, отколкото нормална търговска банка. На базата на доказателствата по делото смятам, че тази структура поне в последните години е функционирала с цел да обслужва бизнеса на собственика си", заявява обвинителят. 

Виж още: Стив Ханке: КТБ е огромна машина за обезценяване на активи и влошаване на икономиката

Според Гешев вина за ситуацията има не само БНБ, а и ДАНС, МВР, вътрешните и външни одитори, надзорният съвет и одитният комитет на банката. На въпрос дали може да се търси конкретна отговорност, прокурорът заявява, че конкретни лица ще бъдат обвинени, когато се съберат необходимите доказателства. 

Обвинителят съобщи, че при едно от претърсванията, са открити конкретни указания да се дискредитират свидетелите по делото, като са били посочени имена. Намерена е и документация, представляваща банкова тайна, която не би трябвало да бъде на претърсваното място, а и самите разследващи не разполагали с тази информация.

Виж още: Фондът за гарантиране на влоговете обяви в кои влогове на КТБ парите са защитени