Виж кои осем заглавия от програмата на 17-ия София филм фест могат да се видят там

Месец преди началото на фестивала билетите за прожекциите в зала 1 на НДК вече са в продажба. Откриването е на 7 март от 19,30 ч. с документалния филм "Витоша" на реж. Любомир Младенов, а 10 дни по-късно, на 17 март, когато е официалното закриване, са българските премиери на два от филмите, номинирани за чуждоезичен "Оскар" - "Кон Тики" и "Любов".

Преди тях обаче внимание заслужават още няколко заглавия. На 14 март от 20,30 ч. е британската гала с най-новия филм на ветерана Кен Лоуч "Ангелският дял" (The Angels' Share), спечелил наградата на журито от Кан 2012.

В тази горчиво-сладка комедия британският режисьор и дългогодишният му сътрудник, сценаристът Пол Лавърти, събират в неочаквано добра комбинация 3 в 1: малцовото уиски, бивш престъпник и правото на втори опит. Успял да се спаси от затвора с голям късмет, Роби (Пол Бранигън) има пред себе си един последен шанс благодарение на добре развитото си... обоняние.

Тази история, заредена с много хумор и надежда, напомня за предишната комедийна драма на Лоуч - "В търсене на Ерик" с Ерик Кантона, а в рекламите описват "Ангелският дял" и като "шотландския отговор на "Време за мъже". Сред актьорите почти няма известни имена, а важните роли са поверени на дебютанти, които обаче се справят така добре с персонажите си, че вече са впечатлили не една публика.

Също на 14 март, но от 18 ч., в зала 1 е прожекцията на друго конкурсно заглавие от Кан 2012 - култовият "Холи Мотърс" (Holy Motors) на Леос Каракс. Споменат в немалко класации с най-доброто от изминалата година, сега филмът има девет номинации за френските кинонагради "Сезар" - във всички основни категории.

Режисьорът разчита на привлекателността и таланта на звезди като Кайли Миноуг, Ева Мендес и ветерана Мишел Пиколи, а на изпълнителя на главната роля Дени Лаван са поверени 11 (!) роли.

Поканите на кино в най-голямата зала на НДК продължават и в следващите дни. На 15 март от 18 ч. е прожекцията на друг френски филм - "В къщата" (Dans la maison / In The House) на реж. Франсоа Озон.

Лентата има в актива си "Златна раковина" и Наградата на журито за сценарий от фестивала в Сан Себастиан, както и наградата на ФИПРЕССИ от Торонто 2012.

Сюжетът се върти около 16-годишен тинейджър, чието ангелско излъчване прикрива трескавото му желание да моделира реалността според собствените си фантазии. В актьорския екип, освен младия Ернст Юмхауер, са Еманюел Сение, Фабрис Лукини (Юлий Цезар от "Астерикс и Обеликс: Бог да пази Британия") и Кристин Скот Томас.

Вечерта на 15 март, но от 20,30 ч., може да гледате и един от двата нови биографични филма за Алфред Хичкок - "Хичкок" на режисьора Саша Джервази с Антъни Хопкинс в титулната роля. Това е и американската гала на 17-ия София филм фест, истински реверанс към историята на киното.

Сюжетът: След огромния успех на "Север-северозапад" 60-годишният Алфред Хичкок прочита романа "Психо" от Робърт Блок и толкова харесва книгата, че е готов на всичко, за да заснеме следващия си филм по нея, дори ако трябва да го финансира със собствени средства. В същото време съпругата му Алма (Хелън Мирън) изживява драма, защото усеща, че мъжът й е силно привлечен от младите звезди, които ще участват в "Психо"...

"Хичкок" е филм за силната връзка между двамата, но киноманите сигурно ще намерят за по-интересни сцените, в които ставаме свидетели на нетрадиционната техника на режисьора за работа с актьорите на снимачната площадка. 

Хелън Мирън на премиерата на "Хичкок" между Скарлет Йохансон и Джесика Алба, които се превъплъщават в актрисите от "Психо" Джанет Лий и Вера Майлс. Вдясно: Тони Колет, която играе асистентката на режисьора - Пеги Робъртсън

Любопитен е и филмът на 16 март от 20 ч., с който приключва вечерта на награждаването. След миналогодишните пищни холивудски продукции "Огледалце, огледалце" и "Снежанка и ловецът", Blancanieves ("Снежанка") пренася мрачната приказка на Братя Грим в романтиката на 20-те години на ХХ век в Испания. 

Режисьорът Пабло Бергер използва експресивния потенциал на нямото кино, за да опише златната ера на коридата. Неговата Снежанка е Кармен - дъщеря на някогашен славен матадор, останал осакатен и изгубил съпругата си при раждането на единственото им дете.

И ако миналогодишният лауреат на "Оскар" - "Артистът", е обяснение в любов към последните години на нямото кино в Холивуд, тази "Снежанка" отдава почит на пищната европейска мелодрама.

В последния ден от международната програма на фестивала - на 17 март от 18 ч. - публиката в зала 1 на НДК има възможност да види филма на Йоаким Ронинг и Еспен Сандберг, посветен на норвежкия изследовател Тур Хейердал, който прекосява Атлантическия океан с екипаж от петима души върху дървен сал през 1947 г., за да докаже, че още преди Колумб южноамериканците са могли да преплават разстоянието до островите в Полинезия и да се заселят там.

Салът "Кон-Тики" е кръстен на старо име на бога на слънцето на инките - Виракоча. Хейердал успява дори да заснеме приключението и през 1951 г. филмът му печели "Оскар" в категорията за документално кино.

Новият "Кон Тики" (норвежката гала на София филм фест 2013) има номинации за "Оскар" и "Златен глобус" в чуждоезичната категория. 

Билети за филмите в зала 1 (по 8 лева, с намаление на ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 6 лева) вече се продават онлайн в системата на Tixgate, в мрежата на Easy Pay, както и в Билетния център на НДК.

Официалният финал на София филм фест 2013 (СФФ), чиито прожекции всъщност продължават до 24 март, е от 20,30 ч. също на 17 март - с "Любов" (Love/Amour) на Михаел Ханеке.

Европейският филм номер 1 за 2012-а се превърна и в едно от най-обсъжданите и най-вълнуващи кинозаглавия през изминалата година, с пет номинации за "Оскар", не само в чуждоезичната категория.

"Златна палма" в Кан за Amour: режисьорът Михаел Ханеке позира с голямата награда от 65-ото издание на кинофестивала, май 2012 г., между двамата главни актьори във филма

Жан-Луи Трентинян и Емануел Рива създават уникални образи в ролите на Жорж и Ан - пенсионирани 80-годишни учители по пиано. Героите им са щастливи, нежно обичащи се, дейни и спокойни, доволни от живота си в Париж.

Но Ан получава мозъчен удар, който парализира едната й ръка, невъзможно е да свири на пиано, напредват възрастовите изменения. По лицето на Жорж се чете удивление и страх - човекът, когото е обичал и продължава да обича, започва да чезне пред очите му; Ан си отива и къде отива любовта?...

Емануел Рива като Ан в "Любов", с който стана най-възрастната актриса, номинирана за "Оскар" в главна роля