До 4 май в Института за съвременно изкуство на бул. "Васил Левски" 134 може да се види изложбата на Красимир Терзиев "Космополис"

В творбите си художникът разказва истории от глобализирания свят и намира гледната точка на "човешкия фактор", за да проследи как дигиталните медии създават илюзии и манипулират съзнанието ни.

Източниците на неговото вдъхновение са навсякъде около нас - телевизията, пропагандните филми, социалните мрежи, любителските фотопотоци в интернет, неимоверното количество копирани и прекопирани образи и др.

В "Космополис" Красимир Терзиев ни запознава с обекти като "На чисто" (2013), който предлага да се преразгледа територията на България, "Монумент на изтеклото време" (2013) - представлява портрет на фанатичния "юзър", а "Картата на маршрути между световете" (2010) и "Пазарите са..." (2013), нагледно убеждават, че няма география, а само политикономия.

Експозицията в Института за съвременно изкуство (ICA-sofia.org) е отворена от 15 до 19 ч. от вторник до събота 

Откриването бе на 21 март, а два дни по-късно Красимир Терзиев, който, освен видеохудожник, е и доктор по културна антропология, изнесе лекцията "В здрача на пост-медията. Всичко е дигитално, но можем ли да говорим за дигитално изкуство?" във "Виваком Art Hall".

Проявата бе част от образователната платформа "Въведение в съвременното изкуство/ Художници говорят за изкуство" на фондация "Отворени изкуства" (OpenArts.info).

Следващата, трета лекция от серията - "Психоанализа, съвременно изкуство и разширените диспропорции на естетическото съзнание" - е тази събота, 6 април, от 14 до 17 ч., с професора от Националната художествена академия (НХА) Петер Цанев, ръководител на катедра "Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини".

Лекторът ще разгледа интересната и динамична взаимовръзка между психоанализата и развитието на съвременното изкуство. През творчеството на Хегел, Фройд, Лакан, Фостър и други автори ще бъдат коментирани отговорите, които изкуството може да даде днес, по теми като субект, реалност или въображаемо.