Откъде идва идеята за смяната на часа и защо се прилага

Човек и добре да живее, пак идва момент да сменим часовото време. На 26 март в 3 часа ще трябва да преместим пак часовниците с един час напред. Това означава, че ще спим с един час по-малко.

Първите дни организмът трудно привиква към новото часово време. Затова специалисти съветват да се ядат повече плодове и зеленчуци, да се спортува повече и да се ляга по-рано, за да може организмът по-лесно да приеме смяната на режима.

История на смяната на времето

Идеята за разделянето на годината на часово време е въведена официално в Европа през 1976 г. по искане на Франция. За пръв път обаче се предлага от Великобритания още през 1907 г., като тогава целта била да се използва по-активно дневната светлина, за да се икономиса ток.

Виж още: Успелите хора, които спят по малко​

Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

Смяната на времето е особено популярна в зоните с умерен климат, където светлата част на деня има големи колебания през различните сезони.

У нас тази практика е въведена през 1979 г. с постановление на Министерския съвет. Според него тогава - на 1 април, часовниците се коригират с един час напред, а на 1 октомври с един час назад. А от 1997 г. вече сменяме времето рано сутринта в последната неделя на март и в последната на октомври.

Виж още: Смяната на времето може да се окаже изключително опасна за здравето ни

Недоволство

Всяка година смяната на часа се посреща с недоволство в социалните мрежи срещу смяната на времето.

Темата беше разгледана и от популярния американски водещ (от британски произход) Джон Оливър, които я включи в шоуто си като част от рубриката "Как това нещо все още съществува?"