Малко предизвикателство, което да държи ума ни остър

Логическите задачи са един от най-забавните начини да тренираме мозъка си. Подобно всяка друга част от нашето тяло, ако мозъкът се остави без работа и без тренировки, той залинява и престава да ни служи толкова добре. Да не говорим, че хората, които решават ребуси, логически задачи и подреждат пъзели, са много по-устойчиви на болести като склероза и Алцхаймер.

Затова и ние ви даваме едно малко предизвикателство за ума - можете ли да решите 10 лесни логически задачи за 10 минути?

Около 73% от петокласниците, на които са били дадени, са ги разгадали за по-малко от даденото им време. Вземете си едно листче, напишете отговорите и след това сравнете с тези от края на статията:

Ето ги и задачите:

1. Едно голямо човече и едно малко човече се разхождали в гората. Малкото човече било син на голямото, но голямото човече не му било баща. Какво било то на малкото?

2. Кое е по-тежко - 1 кг памук или 1 кг желязо?

3. Двама души играят по 4 часа шах... по колко часа е играл всеки?

4. Намирате се в стая без прозорци и херметически затворена (идеално гладко и без цепки) затворена врата. Стаята е цилиндрична и Вие сте в центъра й. Цялата вътрешност на стаята е облицована с огледала. Въпросът е колко свои отражения виждате?

5. Внезапно заваляло и един човек, който бил на открито, нямало къде да се скрие и дъждът го намокрил. Прибрал се вкъщи вир-вода, но нито един косъм от главата му не бил мокър. Защо?

6. Колко лъжици трябва да се поставят на масата, на която седят майка, баща и всичките им деца: 3 момчета, които имат по една сестра, така, че за всеки да има лъжица?

7. Български град, на който първата сричка е име на музикална нота, втората сричка е име на известен композитор, а третата - на египетски бог.

8. Участваш в надбягване. Задминаваш втория в надбягването. На коя позиция си?

9. Вземи 1000 и добави 40 към него. Сега добави още 1000. Сега добави 30. Добави още 1000. Сега още 20. Добави още 1000. И още 10. Какъв е крайният резултат?

10. Бащата на Мари има пет дъщери: 1. Нана 2. Нене 3. Нини 4. Ноно
Как е името на петата дъщеря?

Под снимката можете да видите и отговорите.

Ogyust-roden-mislitelyat

Отговори:

1. Майка.
2. И двете са 1 кг - т.е. са равни.
3. 4 часа.
4. Нито едно, защото отникъде не влиза светлина и е тъмно.
5. Защото бил плешив.
6. Шест лъжици, защото момчетата са три и имат една сестра.
7. СИ-ЛИСТ-РА
8. Ти си втори.
9. Получи ли 5000? Верният отговор всъщност е 4100.
10. Мари.

Източник: Bulevard.bg