В момента по-голямата част от тях получават за труда си между 450 и 500 лв. на месец

От догодина медицинските сестри ще взимат 1000 лв. средна заплата. Увеличението е част сред най-спешните мерки, които здравното министерство ще вземе, за да се подобри нивото на здравеопазването в страната. Това обяви в интервю пред "Стандарт" министър д-р Петър Москов.

Положението към момента

В момента повечето медицински сестри получават между 450 и 500 лв. Заради това са принудени да работят на няколко места или просто да търсят работа в чужбина. Това е и основната причина за сериозния недостиг на работен персонал в сферата.

В България работят в момента около 29 хил. Почти толкова са и лекарите у нас. Необходимият брой на медсестрите обаче трябва да е поне два пъти повече, за да получават пациентите адекватни грижи. Освен това средната възраст в съсловието им е 50 години.

Виж още: Д-р Константинов: Катастрофално се стопява броят на акушерите

Медсестри и акушерки - изчезващ вид

Подобна е ситуацията и при акушерките, които също са много по-малко, отколкото има нужда. От общо 4200 в страната, 1000 са навършили годините излизане в пенсия.

Москов засегна и темата за разделянето на пакета на касата на две. По негови думи това се прави, за да може НЗОК да се върне към първоначалното си предназначение - да закупува медицински услуги при най-добри условия от името на пациентите.

Източник: "Стандарт"