БСП има изключително сериозно отношение към управлението на страната и ще участваме в консултациите, свикани от ГЕРБ, допълни още лидерът на БСП Михаил Миков

Няма да изменим на обещанията към нашите избиратели и ще следваме програмата си. Това каза лидерът на БСП Михаил Миков по време на пресконференция, цитиран от Novini.bg. 

"Аритметиката и политиката трябва да се разграничават"

Михаил Миков критикува изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за изборните резултати. Трябва да имаме самочувствие, за да даваме оценки. Тенденциите на изборите показа различните пътища, включително и на победителите. 

"Няма смисъл актуалната политическа обстановка да се подменя"

Аз съм от поколението, което помни лозунгите: "БСП в Сибир", така че д-р Борисов не бива да дава исторически оценки, посочи Миков. 

Ръководството на БСП реши да участва във втория кръг консултации с ГЕРБ на среща на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Диалогът между двете партии ще бъде продължен, но засега левицата смята да остане опозиция и не възнамерява да прави отстъпки от 12-те "червени линии", заложени в тяхната програма. 

Съставът на преговорния ни екип няма да бъде променен, посочи Миков. Групата може да се допълни, аз също бих се включил, ако г-н Борисов не възразява. 

Леви - десни

В този парламент тези, които се определят като десни са в количество значително по-голямо от хората, определящи се като леви. На тази среща няма да се обсъждат постове, увери Миков. Има по-важни приоритети, добави той. 

БСП има поне няколко явни белега на лява партия. Освен това тя е член на ПЕС, но в същото време програмата на партията очертава ясни и добре формулирани идеи, които ще бъдат видени и в 43-то НС, отговори Миков на журналистически въпрос как се определят - леви или десни политически възгледи имат. 

Политически брак

Лош стил е да се сватосват едни или други партии, не бива в политическото пространство да се позволяват подобни коментари, скастри журналистите лидерът на БСП. На предишните консултации с ГЕРБ, БСП успя да постигне сближаване в позициите си само по четири от общо 18-те точки, залегнали в програмата на ГЕРБ. 

Друга важна тема, която трябва да бъде обсъдена днес, е какви промени ще направят в ръководството на партията. Такава заявка дадоха на предишния пленум на БСП. Не сме обсъждали промени в Изпълнителното бюро на БСП. Това се прави само на Национален конгрес. 

Изказванията на определени популярни лица от БСП, които се изявяват в публичното пространство не представят официалната позиция на партията, увери Миков. Днес се събираме, за да структурираме работата на групата ни в 43-то НС. 

Стана ясно, че Михаил Миков ще бъде председател и на парламентарната група на БСП в Народното събрание.

Виж още: Вигенин: БСП ще бъде опозиция, готова на диалог и компромиси