Това е изходът от този сложен ребус, който ни постави избирателят, каза в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от Novini.bg

Не искам да съм лош пророк, но ако и при следващите избори избирателят ни постави пред ситуация, в която нито една политическа сила няма мнозинство, ще го пращаме ли пак на поправителен? 

Безпринципна коалиция

Най-лошият вариант са нови избори, още по-лош вариант е безпринципна коалиция, в която участват националистически формации. 

Ако в правителството има министри от националистическа формация, ДПС ще се противопостави категорично на това, подчерта Местан. 

Коалиционна култура

По думите му в политиката у нас има липса на коалиционна култура. Готови сме да изиграем ролята на градивна опозиция. Основният въпрос не е за властовата формула, а за характера на управлението. 

Ако той е евроатлантически, управлението може да разчита на нашата подкрепа, независимо дали участваме в него, или не. 

Анти-ДПС митологема

Ще говорим с езика на фактите за всяка анти-ДПС митологема. Започваме този разговор с разговор за зловонието КТБ. Искаме истината за КТБ. 

Ще видим кои злокобни политически фигури ще изплуват от трезорите на банката. 

КТБ и БНБ

Попитан част ли е Делян Пеевски от кризата в КТБ, Местан още веднъж каза, че ДПС ще инициира разговор за свързаните с банката политици и тогава този въпрос ще получи отговор.

Той посочи, че ДПС няма своя номинация за управител на БНБ. Нямаме подобни амбиции, уточни Местан.

Кой купува гласове

Ще водим разговор и за това кой купува гласове. Няма да позволим разговорът за системните проблеми на българската демокрация да се сведе до няколко персони. 

Готови сме и за разговор за назначенията, в това число и за съдебната власт, да видим как става това, заяви лидерът на ДПС. 

Българската политическа система

По думите му ДПС е готово за много откровен разговор по всички въпроси, които засягат българската политическа система. Не съм убеден, че останалите политически лидери са готови за такъв разговор. 

Ново ДПС

Ще видите едно ново ДПС, което няма да бяга от злободневните въпроси, а ще ги инициира. Дължим тези разговори на хората, каза лидерът на ДПС.