Толкова сме силни, че сме и основание за образуване на невъзможни коалиции, каза още лидерът на ДПС

Корпоративна търговска банка (КТБ) не е партията на ДПС, фактите сочат, че друга партия има обвързаност с банката, каза председателят на ДПС Лютви Местан в интервю за "Здравей, България" по Нова телевизия, в което говори още за случая Христо Бисеров, бил ли е сътрудник на Държавна сигурност, за новото правителство и новините на турски език.

Темата "КТБ"

Голямата тема е за политическите обвързаности с КТБ, ако има такива, каза Местан и припомни, че идеята за международна фирма за финансово разследване е дошла от Реформаторския блок, но от ДПС са направили предложението в парламента. 

Готови сме да приемем всички предложения между първо и второ четене, за да се стигне до истината, заяви Местан.

Според него разследването ще докаже дали наистина Емел Етем и Ахмед Доган са ползвали карти с огромен лимит, както се твърди. Ще се окаже, че и въпросната сметка на г-н Доган е по-скоро разплащателна, заяви лидерът на ДПС.

КТБ – банката на ДПС

"ДПС се използва за универсален виновник. Това е основният механизъм, по който политическите им опоненти изграждат своята идентичност. Толкова сме силни, че сме и основание за образуване на невъзможни коалиции", каза Местан.

Предлагаме разговор с езика на фактите, защото в противен случай е много удобно да не приемем закона, да я няма международната фирма за разследване. Тогава пред нас няма да я има истината, а ще има параван – мотологемата "КТБ – банката на ДПС".

Митът за Делян Пеевски 

Запитан дали е имало обвързаност на Делян Пеевски с властта по времето на първия кабинет "Борисов", след като името му се споменава в тефтерчето на Филип Златанов до инициалите И.Ф. (Искра Фидосова) и пр., Местан каза, че няма такава информация, не иска да говори за "мита Пеевски" и е добре тези въпроси да бъдат отправени и към г-н Борисов.

ДПС застава зад идеята имената, които стоят зад инициалите в тефтерчето да бъдат оповестени и ако има такива на хора от ДПС, те ще си понесат отговорността. Както инициалите са в компания, така и задкулисието трябва да е компания, според Местан.

Цветан Василев - Делян Пеевски

На въпрос защо се скараха Цветан Василев и Делян Пеевски той коментира: "Ако си мислите, че тази банка е фалирала заради едно скарване, значи сме още в сферата на митовете. Докладите на квесторите доказаха, че банката е приключила много отдавна".

"Банката приключва, защото никога не е била банка. Не е проблем да се проследи при кой премиер е създадена тя, при кого е продадена на 11 офшорни компании – при Иван Костов. Това са фактите. Как хронологията на тези събития дава основания да се твърди, че това е банката на ДПС?", попита Местан.

"ДПС няма и никога не е имала пари в КТБ, говоря за партийните пари. Други пари обаче са там, и други дъщери имат консултантски договори с банката. Тогава може да се окаже, че
друга партия има обвързаност с банката и отговорът на въпроса "Кой?" е друг", каза още Местан.

Христо Бисеров

За Христо Бисеров и неговото изчезване от публичното пространство лидерът на ДПС коментира, че Движението не може да говори вместо него, а Бисеров може би изчаква да приключи разследването, което се води срещу него. 

"И ние чакаме да приключи и ще дойдем специално в предаването. Аз съм последният човек, който ще раздава присъди", каза Местан и добави, че Бисеров идва в ДПС през 2005 г., т.е. кариерата му не започва в Движението.

"Трябва да видим кога са се случили някои неща, ако са се случили. ДПС не разпъна чадър над него, въпреки че беше в управлението, а и е невъзможно да се въздейства. Ние казахме – Бисеров е в ръцете на правосъдието", посочи Местан.

Държавна сигурност

Запитан за принадлежността си към Държавна сигурност, Местан каза, че има само реквизит – картонче, от времето, когато е бил войник, т.е. в униформа и в подчинение. 

"Категорично заявявам, че в съзнателния си живот, като студент, като учител, в целия си съзнателен живот, като цивилен, ако се появи една дума, а не компромат, която да ме уязви морално, не само няма да съм председател на ДПС, няма да се занимавам с политика. Всичко, което съм постигнал в живота си, съм постигнал, благодарение на моето семейство и тази уникална партия", каза Местан. 

Той посочи още, че ако е имал досие и е било унищожено, е щял да остане протокол за унищожаването му.

Новото правителство

Местан коментира и новия кабинет. Той отново каза, че това не е двупартийно правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), дори не е трипартийна коалиция – ГЕРБ, РБ, АБВ. Това е четирипартийно управление с подкрепата на национал-популисткия Патриотичен фронт (ПФ). 

На въпрос каква е разликата между ПФ и "Атака", Местан отговори, че в предишният парламент кворумът наистина е зависел от "Атака", но едно е да зависи кворум, друго е да такава партия да участва в управлението с документ с подпис. 

Днес ПФ, със своите ксенофобски идеи, е част от управлението, каза той. 

Новините на турски

По думите му новините на турски имат колкото информационна, в пъти повече символична стойност. Снемането им е отказ от признаването на различията, а в заличаването на различията беше в основата на Възродителния процес.