По случай откриването на новия софийски кинофестивал, наследник на "Цветята на Корана", на 16 януари в Culture Beat ще се състои партито MENAR Oriental Dance Night

Името на фестивала за близкоизточно и северноафриканско кино (MENARFest.com), организиран от сдружение "Позор", е съкращение от Middle East & North Africa Region.

В програмата му са включени над 50 заглавия от 10 държави, които ще гледаме в София от 16 до 31 януари в кино "Люмиер", "Евро синема", Червената къща и Dada Cultural Bar, във Варна - от 17 до 24 януари във Фестивалния и конгресен център, Арт зона "На тъмно" и галерия "Архис" на бул. "Княз Борис I" 67, както и в Пловдив.

Програмата на МЕНАР е разпределена в седем секции, които хвърлят светлина върху най-добрите игрални, документални и късометражни заглавия от региона.

Двегодишнината от Арабската пролет пък е повод да бъде поставен акцент върху египетската столица под наслов "На фокус: Кайро".

"Бягство от Кайро" (2011) - в "Евро синема" на 24 януари, четвъртък, 21 ч., и на 1 февруари, петък, 19,15 ч.

"Закъснели премиери" е рубриката, която показва заглавия от близкото минало, които не са имали своята българска премиера, а фестивалът за късометражно кино Moscars Al-Hurria гостува със своя специална селекция.

Съпътстващата програма на филмовия фестивал предлага още изложби, концерти, литературни четения и дискусии. Във Варна зрителите, закупили билети за прожекциите, имат възможност да участват и в тренировка по ориенталски танци.

Пътешествениците могат да се насладят на програмата "Керван сарай", в която място намират филми за различни привлекателни дестинации - като Global Home. Документалното заглавие разказва историите на хора, срещнати от режисьора Ева Щоц. Всеки от тях живее в различна точка на света: Мали, Токио, Палестина, Турция, САЩ.