Руският министър-председател призова за преговори между властите в Киев и лидерите в Източна Украйна

Резките отношения между САЩ и Русия няма изгледи да се затоплят скоро. Това беше потвърдено от изказване на руският министър-председател Димитрий Медведев в интервю за американската телевизия CNBC, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Няма да има подновяване на двустранните отношения между Русия и САЩ, докато над Москва продължава да има санкции. Те силно са навредили на връзката между двете държави", обяви той и посочи, че към момента не може да става въпрос за сдобряване.

"Абсолютно невъзможно е. Нека сме наясно: Не ние измислихме санкциите, а международните ни партньори. Както казваме в Русия - Господ ще ги съди", обяви Медведев.

Той подчерта, че Русия ще се справи с тези санкции и те със сигурно ще паднат след време. Въпреки това не може да се отрече, че те са навредили на отношенията между Федерацията и Запада.

По въпроса с конфликта в Украйна, Медведев се обяви за мир и сериозни преговори между властите в Киев и лидерите в източната част на страната.

"Главната ни задача днес е да помогнем в Украйна да настъпи мир. А това може да се случи единствено чрез преговори. Централната част на Украйна, централното правителство трябва да чуе гласа на източната част на Украйна. Харесват ли им тези хора или не, както и да ги наричат, те трябва да седнат на масата за преговори и да се договорят с тях за това как ще живеят заедно занапред, дали искат да живеят заедно. Това е най-важното", каза още Медведев.

Виж още: Медведев: Ако ни ограничат, ще отговорим

Той отхвърли и спекулациите, че Русия прави жест по конфликта с Украйна, след като нареди връщане в базите на разположените по границата над 17 000 войници.

„Това не е сигнал за Вашингтон. Това решение е част от руската вътрешна политика. Може да го тълкувате както си искате, но не е никакъв сигнал", обяви Дмитрий Медведев.

Той заяви, че митът за плановете на Москва да създаде нов Съюз на съветските социалистически републики (СССР) се използва от някои кръгове с цел консолидация на елитите си и такава опция няма.

Виж още: Путин: Киев може да стане наш за 2 седмици

"Ето, руснаците идат, значи ние трябва да се обединим срещу тях. Щом тези хора искат да се забавляват по този начин, нека да използват този мит. Медведев поясни, че не може да се създаде наново нещо, което не съществува. "Светът вече не е същият. Има Руска федерация и никой не иска да се връща назад във времето", каза още той.