Не знаем, дали намираш мъжете с оръжие в ръка за секси, но учени установиха, че така те изглеждат по-високи и по-силни.

Докато откриват нови лекарства против застрашаващи човечеството болести, учените междувременно правят и редица забавни открития. Последното, моето искрено ни разсмя, бе твърдението, че хората масово възприемат мъжете, които носят оръжие, за по-високи, отколкото са в действителност, съобщи Newslite.tv.

Виновниците за тази теория са изследователи от Калифорнийския университет, които поискали от стотици запитани да предположат за ръста и силата на четирима мъже, като основават впечатлението си единствено на снимки, на които се виждат ръцете им, които държат различни предмети като пистолет, бормашина или пистолет за силикон.

В резултат се оказва, че участниците виждат като най-висок и мускулест мъжа, държащ пистолет, без той наистина да е такъв. Пистолетът е бил причината те да го надценят със 17% във височина и сила, в сравнение с господина, който разполагал с пистолет за поставяне на силикон.

Очевидно размахването на оръжие кара мъжете да изглеждат и по-големи, и по-силни в очите на другите, което учените ни обясняват с несъзнателния умствен механизъм, който прави дадена заплаха да изглежда по-страшна отколкото е в действителност.

Става дума за първичен инстинкт за мигновено преценяване на ситуацията ("бий се или бягай"), който въпреки еволюцията ни все още играе основна роля, при взимането на бързи решения.