Новото устройство вече е в употреба

Медицински имплант, наречен Abiliti, е обявен за алтернатива на сериозните операции от рода на стомашния байпас при тежки случаи на затлъстяване. Устройството се имплантира в корема и по време на ядене стимулира стомашните нерви, създавайки преждевременно чувство на пълнота.


Експериментите, направени със "стомашния пейсмейкър", показали впечатляващи резултати. За една година 65 пациенти загубили средно 22% от своето тегло, а някои смъкнали до 38% от килограмите си.


Устройството се имплантира чрез лапароскопия в коремната кухина, но извън самия стомах. То се прикрепя към стомашната стена с помощта на два електрода. Единият от тях усеща кога човек започва да яде и изпраща сигнал към втория, който стимулира нервите, долавящи сигнала за разтягане на стомаха. С други думи, машинката залъгва нервната система, че стомахът се разтяга. 

 

Заблуждаването на нервната система по този начин може да накара нервите да свикнат с лъжливия стимул и да започнат да го игнорират. Изследванията обаче показват, че поне за една година такава опасност няма. 


Abiliti, за което желаещият трябва да плати $21 000, има и друга функция. Устройството съдържа акселометър, който записва точно колко човек се упражнява, a информацията може да се смъкне безжично от лекуващия лекар.


Източник: spisanie8.bg