В генезиса на Корпоративна търговска банка стои ДС, убеден е банкерът

"КТБ от много години не е добра банка. Това което тя е работила, както и хората, с които тя е работила са от лош тип. От моя гледна точка това се е случвало от 5 години", каза банкерът Мартин Заимов пред Би Ти Ви. 

Къде е контролът на БНБ?

"Няма регулатор в света, който да може да застане срещу цялата политическа власт". През тези години КТБ е била псевдо банка. Сигурно е, че е имало злоупотреба с власт и то от години. В генезиса на тази банка е стояла ДС", убеден е банкерът. 

"След толкова много години в България вече е ясно кои са били хората обвързани с тези структури. Наистина хората са много, но банката свързана с структурите е една. Имало е хора, които са смятали, че тази банка е била добра за развитието на икономиката, но лошото е, че тя е била зависима", каза още Мартин Заимов. 

Политически натиск

"Когато бях в БНБ и аз съм бил притискан да вземам определени решения, не по отношения на КТБ. Това са регулаторни действия във връзка с валутния борд", призна той. 

На въпрос притискан ли е Иван Искров, Заимов предположи, че да. Мартин Заимов увери, че случаят КТБ няма да се повтори, защото другите банки са различни. Всички хора, които са били на власт са имали намеса и в КТБ, но не е задължително зад всички тези хора да е стояла ДС. Парите не са непременно откраднати, голяма част от парите са загубени, заради грешни решения, смята Заимов.

Виж още: Венцеслав Димитров: 5 млрд. лева ще струва фалитът на КТБ