"Разходите показват, че не е спазена бюджетната дисциплина от кабинета на Орешарски. От тук нататък важният въпрос е през 2015-а държавните финанси да бъдат стабилизирани и то не с цената на данъчни увеличения", каза депутатът от Реформаторския блок

Актуализацията на държавния бюджет влиза в Народното събрание, предстоят дискусиите в комисии, а след това и в пленарната зала, информира БНР

Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок, припомни, че в средата на годината са имали позиция, в която се е казвало, че трябва да се търсят всички възможности за намаляване на разходната част на бюджета като оздравителна мярка.

Държавните финанси

"Трябва да се оптимизират разходите, за да могат да се стабилизират държавните финанси. По-добре държавата да излезе на чисто, ще бъде прехвърлен дефицитът от 3%, но е важно какво ще се случи следващата година. Ако през 2015-а успеем да стабилизираме държавните финанси, всичко, което се прави сега, ще си е струвало. Настоявам при изработването на бюджета да заложим известен буфер. Трябва да се заложи малко по-нисък дефицит, за да има някакъв буфер. Не очаквайте да дойдат инвеститори, ако държавните финанси изглеждат несигурни и пробити, както е тази година", каза Димитров.

Виж още: Плоският данък остава

КТБ

По въпроса с Корпоративна търговска банка Димитров посочи, че е възможно държавата да даде заем на Фонда за гарантиране на влоговете, след това Фондът да вземе заем и да върне парите на държавата.

Това е важно, за да се самодисциплинира Фондът. Ако е толкова напечена ситуацията, както се твърди, нека държавата да даде заем на този Фонд. Проверявахме тези дни предишни ликвидации на банки и Фондът е бил изключително непрозрачен. Той трябва да започне да се отчита всеки месец или на тримесечна база какво е направил.

Виж още: Васил Велев: В резерв има средства, за да се изпълнят ангажиментите по казуса КТБ