Скопие въвежда допълнителни мерки за насърчаване на туризма, за да достигне 5% дял в БВП през 2020 г.

Правителството на Македония възнамерява да субсидира туристите, които я посещават, за да повиши интереса към страната, съобщава Brat-bg.com.

Плановете са да бъде увеличена субсидията за всеки турист, който пристига със самолет от Босна и Херцеговина, Сърбия и България - от 25 на 35 евро, ако той регистрира на територията на Македония минимум 7 нощувки.

От 1 януари 2015 г. пък гостите от Германия, САЩ, Великобритания, Казахстан, Азербайджан и Катар, които отседнат поне за 3 дни в македонски хотели, ще получават компенсация от 65 евро, съобщава китайската агенция "Синхуа".

Това означава, че туроператорите могат да предлагат по-конкурентни условия, обясняват от бранша.

По данни за 2012 г. страната е посрещнала над 660 хил. туристи, като на първо място е Турция, откъдето са дошли повече от 50 хил. души. Следват посетителите от Гърция и Сърбия, а от държавите извън Балканите най-многобройни са били холандците.

Миналата година туристите са били близо 400 хил., което е двойно повече спрямо 2005-а, а туризмът е донесъл на хазната над 100 млн. евро приходи. Държавната стратегия предвижда делът на тази индустрия в брутния вътрешен продукт (БВП) да нарасне от 1,4% понастоящем до 5% през 2020 г.

Властите в страната предлагат и субсидии на авиопревозвачите, които пускат полети до нови дестинации - 40 хил. евро еднократно плюс от 7 до 9 евро за всеки закупен билет. Резултатът е двойно повече полети на нискотарифни превозвачи през миналата година и близо 1 млн. пътници, минали през летището в столицата Скопие.

Сред най-посещаваните от туристите в бившата югорепублика е и крайбрежният град Охрид.