Тазгодишният шампион спечели и последния старт за сезона - състезанието за Голямата награда на Абу Даби

Луис Хамилтън стана едва четвъртият британец, който дублира световната титла във "Формула 1".

На пистата "Яс Марина" 29-годишният пилот на "Мерцедес АМГ Петронас" се конкурираше със съотборника си Нико Розберг, който тръгна от водеща позиция, но финишира едва на 14-о място заради технически проблеми.

Малко след средата на надпреварата в Абу Даби германецът попита по радиото бокса на "Мерцедес" защо губи мощност, разказва Sportal.bg. От тима му отговориха, че знаят за проблем в хибридния модул, който не работи. Това означаваше загуба от около 200 конски сили от общата мощност на болида му.

Повредата доведе до значителна загуба на време и германецът пропадна назад в класирането, като загуби и последна надежда за първа световна титла в кариерата си. До финала Розберг изпадна дори от зоната на точките. 

Новият номер 1 Хамилтън прекрати доминацията на Себастиан Фетел (Германия), който печелеше титлата в продължение на четири години, от 2010-а насам. Най-младият шампион във "Формула 1" догодина сменя отбора си и вместо за "Ред Бул" ще се състезава за "Ферари".

Виж още: Алонсо напуска "Ферари" в края на сезона

Вече двукратният първенец, от своя страна, е печелил титлата и през 2008 г., когато се състезаваше в тима на "Макларън". Триумфът му сега бе допълнен и от титлата за "Мерцедес АМГ Петронас" при конструкторите. 

Луис Хамилтън декларира, че е готов за победата в Абу Даби - и втора титла във "Формула 1", - с тази снимка, която разкрива част от татуировката му на гърба. "Днес като че ли е най-важният ден в живота ми, но аз съм спокоен и съсредоточен. Да го направим, тим ЛХ! Благодаря на всички за невероятната подкрепа", написа шампионът към този кадър във "Фейсбук" преди състезанието

Фотогалерия: Финалната победа на Луис Хамилтън в Абу Даби

В заключителната надпревара в неделя - за Голямата награда на Абу Даби, бе неговата 11-а победа за сезона. Така той държи и рекорд като британеца с най-много победи в отделните кръгове.

"Благодаря на феновете, на моето семейство, на моя отбор. Тази титла за мен означава повече от първата, чувствам се благословен. Борбата с Розберг през целия сезон беше потресаваща. През 1997 г., когато ние с Нико бяхме деца, гледахме съперничеството между Жак Вилньов и Михаел Шумахер - и дори не сме си и помисляли, че можем да се окажем на техните места", заяви Луис, цитиран от Formula1.sportal.bg.

Приятелката на Хамилтън - попзвездата Никол Шерцингер, проследи на живо и финалната му битка за титлата. Двамата са заедно от 2007 г., въпреки многократните раздели и повторни събирания. Снимка: "Даймлер"