С шест отличия от церемонията "Изборът на народа" (People's Choice) номер 1 е "Игрите на глада"

"Игрите на глада", екранизацията по първия роман от трилогията на Сюзан Колинс, е филм на годината, като дублира отличието в екшън категорията и при филмовите поредици. Продължението "Възпламеняване" вече е сред най-очакваните заглавия на 2013 г., с премиера на 22 ноември.

Изпълнителката на главната роля Дженифър Лорънс (фаворитка и за "Оскарите", но с "Наръчник на оптимиста") бе обявена за киноактриса номер 1, а взе и специалния приз "Лицето на героизма".

Виж още: Новата най-желана жена в света

Любовният триъгълник между героинята й Катнис Евърдийн и персонажите на Лиъм Хемсуърт и Джош Хътчърсън спечели в категорията за най-убедителни екранни взаимоотношения (химия).

Другият кинохит на 2012-а, "Отмъстителите", донесе награди за Крис Хемсуърт (екшън звезда на големия екран) и Робърт Дауни-джуниър (любим киноактьор и супергерой - Железния човек).

Героите им от "Отмъстителите" се очакват на екран и тази година - "Железният човек 3" излиза на 3D от 26 април, а Хемсуърт става бог на гръмотевиците за трети път в "Тор: Светът на мрака 3D" (Thor: The Dark world), с премиерна дата 8 ноември.

Виж още: Любимите сериали на Америка

Кинокомедия на годината е "Приятелю, Тед", а любими комедийни актьори - Адам Сандлър (за поредна година - и номиниран отново за "Златна малина") и Дженифър Анистън.

При филмовите драми победи The Perks of Being a Wallflower, който донесе на Ема Уотсън и отличие за драматична актриса.

При актьорите в този раздел спечели Зак Ефрон, който миналата година игра в The Paperboy, "Талисманът", At Any Price.

Фотогалерия: Златната нощ на Мерил Стрийп

За филмова икона бе провъзгласена Мерил Стрийп, която миналата година с "Желязната лейди" получи своя трети "Оскар" - и рекордна 17-а номинация, - а Сандра Бълок стана лауреат на новоучредения приз за хуманитарна дейност.