По традиция фестивалът тази неделя продължи на символичната за българската литература улица "Ангел Кънчев"

Литературата бе основната тема на третата неделя на тазгодишното издание на фестивала "София Диша", което се състоя на улица "Ангел Кънчев". 10 издателства бяха предвидили намаления, специални отстъпки и томболи за всеки книгоман. Но дори онези щандове, на които нямаше книги, се бяха постарали да се свържат с темата.

 sofiya disha kasmetche

Ако сега ви помоля да ми изрецитирате едно стихотворение, ще можете ли? Без да мислите прекалено много, може и ваши рими да споделите. Това бе предизвикателството на един от щандовете, където всеки справил се с тази задача получаваше балон и късметче с цитат на известен писател.

Може би някой би казал, че е инфантилно, но някак напомняше колко малко му трябва на човек, за да се усмихне.

 sofiya disha predizvikatelstvo

Игри имаше и за пораснали. Друг щанд привличаше с обещания за сбъднати мечти, но само за лица над 18 години. Симпатично момиче приканяше да напишеш най-съкровеното си желание на листче и след това да изтеглиш предизвикателство, което трябва да изпълниш до края на деня. Това е условието, за да се сбъдне желанието.

В тях нямаше нищо нецензурно, въпреки минималната възрастова граница за участие. По-скоро целяха да припомнят на порасналите сериозни възрастни за детската смелост, необременено съзнание и готовността за приключения.

"София Диша” винаги е насърчавала креативността и нестандартното мислене, както и "изливането" на идеите, независимо колко са абсурдни те. Въпреки че акцентът тази седмица беше върху литературата, бяло платно очакваше всеки, който се чувства творец.

 sofiya disha i risuva

Уморените от предизвикателства, игри, рисуване, четене и снимане или онези, които бяха настъпени вече прекалено много пъти, можеха да презаредят и да се разсеят с някое лакомство. Всеки ресторант и кафе на улица “Ангел Кънчев” изкушаваше присъстващите с разхлаждащи напитки, домашно приготвени вкусотии и непознати марокански рецепти.

Ако се съди по вчерашния интерес към литературната неделя на "София Диша" и претъпканата улица, то четящи хора има много и книгите не са изгубили своето очарование.

Следващата неделя "София Диша" на улица "Цар Иван Шишман".

Виж също: Коя бе единствената улица в столицата, където вчера София НЕ можа да диша