Служители на дъщерната на КТБ банка "Виктория" алармираха с писмо до медиите, че банката се източвала от квесторите, назначени от БНБ да я оздравяват

В сигнала им до Би Ти Ви са приложени фактури за хиляди левове, изплатени към консултантски фирми.

С парите на вложителите в банката квесторите плащат на консултантите за дейности, които трябва да се вършат от самите служители във "Виктория".

Виж още: Руснаци искат да купят банка "Виктория"

Измамата

Една от платените фактури към фирмата "Буллойерс" ООД е на стойност 17 000 лева, които са платени само за 4 дни работа. Във фактурата е посочено, че става въпроса за труд извършван в продължение на 120 часа. Така излиза, че в денонощието консултантите са работили по 30 часа.

Общата сума, одобрена от квесторите и платена на фирмата, е почти 100 000 лв - платени с парите на вложители в търговската банка.

Замесените

В доходоносната дейност са замесени двама квестори, две фирми и няколко физически лица.

Румен Димитров е един от собствениците на фирма "Буллойерс". Той и съдружникът му са получили 100 000 от банката до този момент. Би Ти Ви го откри в офиса му, но той отказва да обясни пред камера за какво фирмата му е взела парите.

Съдружник на Димитров е Бисер Атанасов. Според документите, с които разполагаме, той е взел пари от "Виктория" освен през "Буллойерс", и през друга своя фирма - още 108 000 лева. Опитът  на Би Ти Ви да бъде открит на адреса, на който е регистрирал Адвокатско дружество "Атанасов" в Долна Малина, не е успешен.

Фрапантни суми

Президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев бе посочен от служителите на банката като техен гарант и говорител. Синдикалистът потвърди, че "наистина са фрапантни сумите, които се дават".

"Още повече, че нали би следвало да се пести, за да не се задълбочават проблемите. В България кой колкото успее да натовари - товари колкото може", продължи той.

Документите, с които Би Ти Ви разполага, са от служители в банката, които от страх, предпочитат да запазят анонимност. Съгласиха се, обаче, да разкажат писмено какво се случва зад вратите на затворената банка. И започнаха с делата на двама от главните герои - квесторите Стаматова и Аршинков.

Виж още: Оманският фонд иска КТБ, но без Цветан Василев